Μετά από τρία χρόνια διεργασιών η Τουρκία υπογράφει την επόμενη εβδομάδα με την εταιρία Sikorsky την προμήθεια 600 ελικοπτέρων (!) .

Για την αγορά αυτή υπήρχε η εκτίμηση ότι στο τέλος δεν θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Οι προσδοκίες όμως του Ελληνικού Πενταγώνου φαίνεται ότι διαψεύδονται με ότι αυτό συνεπάγεται για την όποια ισορροπία δυνάμεων υπήρχε στο Αιγαίο. Θα κοστίσει στην Άγκυρα 3,5 δις δολ. αλλά ευελπιστεί η Τουρκία να κάνει μερική απόσβεση της επένδυσής της μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που εξασφάλισε. Πολλοί έλεγαν ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει το συγκεκριμένο σχεδιασμό καθώς υποστήριζαν ότι βρίσκεται προ των θυρών οικονομικής κρίσης. Τα πράγματα εξελίσσονται σαν να μην έχει οικονομικό πρόβλημα η γειτονική χώρα.

Τα ελικόπτερα αυτά θα εξοπλίσουν κατά κύριο λόγω τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και στη συνέχεια την Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δασών και Υδάτων .Με τα εκατοντάδες αυτά ελικόπτερα που θα αποκτήσει η Άγκυρα θα μπορεί να μεταφέρει μεγάλο όγκο μαχητών όπου και αν θελήσει δίχως να την απασχολήσει τυχόν απώλειες. Το πρόγραμμα αυτό είχε ξεκινήσει με απόφαση το 2011 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικής Βιομηχανίας . Από τον Απρίλιο της χρονιάς εκείνης είχαν ξεκινήσει οι διερευνητικές επαφές με την αμερικανική εταιρία Sikorsky.

Σε πρώτη φάση , θα παραχθούν 109 ελικόπτερα γενικής χρήσης στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Διαστημικής και Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Τα ελικόπτερα αυτά που είναι γνωστά ως Blackhawk δηλαδή «Μαύρα Γεράκια», μετά από την ενσωμάτωση κάποιων νέων τεχνολογιών θα ονομαστούν στην Τουρκία Τ-70.Θα έχουν βάρους 10 τόνων και θα μπορούν να μεταφέρουν 18 άτομα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας σημαντικά τμήματα του ελικοπτέρου όπως η άτρακτος, ο κινητήρας και συστήματα αεροπλοΐας θα παραχθούν στην Τουρκία όπως και τα λογισμικά των ηλεκτρονικών συστημάτων που θα φέρουν.

Γ.Κοκ.
newpost.gr