Να προλάβει τις μεταρρυθμίσεις τρέχει για ακόμη μία φορά η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της έλευσης της τρόικας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα όπως δήλωσε κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος και συγκεκριμένα μετά το Eurogroup της Δευτέρας.
Για ακόμη μία φορά το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις για την χώρα μας στη συνεδρίασή του αφού όπως ανέφεραν ευρωπαίοι παράγοντες η χώρα μας δεν έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα μεταβεί στη συνεδρίαση των ομολόγων του προκειμένου απλώς να ενημερώσει τους ευρωπαίους υπουργούς για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ενώ αναμένεται να χρησιμοποιήσει το χαρτί του πλεονάσματος το οποίο όπως εκτιμά η κυβέρνηση θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να συγκινεί τους δανειστές οι οποίοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ύψος του. Μάλιστα παράγοντας της ΕΕ εμφανίστηκε έκπληκτος για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος. «Είναι εκπληκτικά νωρίς μέσα στη χρονιά για να έχουμε σίγουρη γνώμη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα. Δηλώνω έκπληκτος από την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα».
Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς η κυβέρνηση υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν γνωρίζει αν κάνουν λάθος ή το υπολογίζουν σωστά. «Πρέπει όμως να σας πω ότι η ίδια η Eurostat εργάζεται πάρα πολύ σκληρά για να ανακοινώσει ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα τον Απρίλιο» κατέληξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα η συζήτηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν βοηθάει στο κλείσιμο των ανοιχτών θεμάτων και δεν συμπεριλαμβάνεται στην αλληλογραφία που ανταλλάσσουν κυβέρνηση και δανειστές. Όπως είπε \”το γεγονός ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα δεν σημαίνει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση καθώς υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει».
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι την 10η Μαρτίου, οπότε και πραγματοποιείται η νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ούτως ώστε να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα και ενδεχομένως να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση.
newpost.gr/Αγγελική Κιλιντζόγλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook