Όλες οι ελπίδες της κυβέρνησης για αλλαγή του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού στηρίζονται πλέον στην ανακοίνωση εντυπωσιακού πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να είναι ο θετικός καταλύτης που θα ανατρέψει την αρνητική εικόνα στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας και θα οδηγήσει σε ντόμινο θετικών εξελίξεων. 

Τα πρώτα θετικά στοιχεία που αποδεικνύουν την επιβράδυνση της ύφεσης στην χώρα μας ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, με τον ρυθμό μεταβολής Δ’ τριμήνου 2013 του ΑΕΠ να ανέρχεται σε -2.6% και την συνολική ύφεση στη χώρα μας για το 2013 να περιορίζεται τελικά στο -3.7% έναντι -4.5% των αρχικών προβλέψεων. Σημαντική ήταν η συμβολή του τουρισμού στον περιορισμό της ύφεσης (υπολογίζεται σε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ), ενώ σημαντικό ρόλο στα στοιχεία του Δ’ τριμήνου έπαιξαν η βελτίωση των λιανικών πωλήσεων κατά τον Νοέμβριο, καθώς επίσης και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των πωλήσεων αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο.

Ο συνδυασμός του περιορισμού της ύφεσης με την επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος ανοίγει τον δρόμο για τις ακόλουθες εξελίξεις :

• Αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους.
• Ανοίγει τον δρόμο για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των εταίρων μας.
• Απομακρύνει την πιθανότητα επιβολής νέων μνημονίων ως συνοδευτικά της λήψης νέου δανείου.
• Έξοδο της χώρας στις αγορές, έστω και συμβολικού χαρακτήρα.

Οι ξένοι τηρούν μία στάση επιφυλακτικότητας για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, εκφράζουν έκπληξη για την βεβαιότητα των ελληνικών αρχών, και περιμένουν να έχουν ασφαλέστερα στοιχεία για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων. Ασφαλή στοιχεία θα έχουμε στις 23 Απριλίου από την Eurostat.

Σε κάθε περίπτωση όμως διαφαίνεται μία αλλαγή στην διαπραγματευτική στάση της τρόϊκας, η οποία απομακρύνεται πλέον από την επιμονή της στην άμεση επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014-15 ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. 

Η συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετατίθεται έτσι για το καλοκαίρι, οπόταν θα αξιολογηθεί κατά πόσο βελτιώνεται περαιτέρω η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο σκέλος της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών εσόδων.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο για την χώρα μας, αλλά θα μπορούσε να εγκριθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης ρευστότητας, όπως προτάθηκε στην Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities