\”Καυτό\” είναι το ξεκίνημα της εβδομάδας εξ αιτίας της απόφασης του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, να μπουν λουκέτα σε όλα τα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.
Οι διαδικασίες παράδοσης των κλειδιών των γραφείων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, απο τους διευθυντές των υποκαταστημάτων του ΕΟΠΥΥ και στην Κρήτη, ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά την περασμένη Παρασκευή και σύμφωνα με την εντολή πρέπει να ολοκληρωθούν σήμερα.
Όμως, οι αντιδράσεις των εργαζομένων αναμένεται να είναι έντονες, καθώς στην κυριολεξία – βρίσκονται στον αέρα – χιλιάδες ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν υποθέσεις σε εκκρεμμότητα, όπως αναρρωτικές άδειες, επιτροπές, έγκριση φαρμάκων και άλλων υλικών απο τους ελεγκτές ιατρούς κ.α.
Και επειδή η εντολή λουκέτου δόθηκε χωρίς καμμία διευκρίνηση για το τι θα γίνει, εννοείται πως και όποιες άλλες περιπτώσεις προκύψουν και αυτές θα είναι στον \”αέρα\”.
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Υπ.Υγείας είπε πως τα πολυιατρεία θα επαναλειτουργήσουν με νέο σύστημα μετά απο έναν μήνα, χωρίς να διευκρινιστεί τι θα κάνουν αυτόν τον μήνα οι ασφαλισμένοι.
Ήδη στο Ηράκλειο, η ΑΔΕΔΥ,το Εργατικό Κέντρο, το ΠΑΜΕ και άλλοι φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, προκειμένου να αποτρέψουν την διαδικασία παράδοσης των γραφείων.
Αντίστοιχη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στο υποκατάστημα των Χανίων, καθώς επίσης και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν συνταξιούχοι και αγρότες.

Όπως τονίζουν συνδικαλιστές, η εντολή του διοικητή του ΕΟΠΥΥ είναι παράνομη καθώς τα κτίρια ανήκουν στο ΙΚΑ και παραχωρήθηκαν προς χρήση στον Οργανισμό και επιπλεον δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νέος Νόμος που ψηφίστηκε απο την Βουλή για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Μάλιστα επισημαίνουν πως εαν χρειαστεί θα γίνει ακόμη και κατάληψη προκειμένου να παρεμποδιστεί η υλοποίηση αυτής της παράνομης απόφασης.
Υπενθυμίζεται ότι με την επικείμενη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλο το προσωπικό των μονάδων τίθεται αυτόματα σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα ενός μηνός (για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού όπως πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.ά. η διαδικασία θα είναι 15 ημέρες), που σημαίνει ότι οι μονάδες κλείνουν προσωρινά έως ότου λήξει η περίοδος διαθεσιμότητας.
Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι ο νόμος θα έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook