Οχι μόνο (νέα) γέφυρα, όχι μόνο κανάλι στη θάλασσα του Μαρμαρά, αλλά και νέες πόλεις θα κτίσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη!

Αυτό υποσχέθηκε μιλώντας την Τετάρτη στο Συνεδριακό Κέντρο της Πόλης - προκαλώντας τα ενθουσιώδη σχόλια του κυβερνητικού Τύπου, αλλά και πολλά ερωτηματικά σε κύκλους τεχνικών και εμπόρων.

Δυο νέες πόλεις, η μια στην ευρωπαϊκή και η άλλη στην ασιατική ακτή της Μαύρης Θάλασσας θα αρχίσουν να κατασκευάζονται στα ερχόμενα τρία χρόνια με στόχο να απορροφήσουν 3 εκατ. κατοίκους από τις περισσότερο «επιρρεπείς σε σεισμό» περιοχές της Κωνσταντινούπολης ο πληθυσμός της οποίας έχει ξεπεράσει τα 14 εκατομμύρια.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε το κόστος αυτού του «μεγαλοπρεπούς πολεοδομικού σχεδίου», όπως το χαρακτήρισε, ούτε καθόρισε σε ποιες περιοχές των ακτών του Ευξείνου θα δημιουργηθούν. Σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες πιθανολογούν ότι θα είναι κοντά στη Σηλυβρία και στην Τσάταλτσα, σημειώνουν ότι ξένα γραφεία «μνημειακών κατασκευών» έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον.

tovima