Η είδηση, η οποία μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό al-Jamahiriya, αναφέρει ότι η πρεσβεία υπέστη σημαντικές υλικές ζημιές στη διάρκεια ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στη λιβυκή πρωτεύουσα. Η τηλεόραση δεν ανέφερε αν η πρεσβεία αποτέλεσε στόχο ή πότε καταστράφηκε.

Χρηματοδότηση της Βεγγάζη με τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι μελετούν οι ΗΠΑ

Έως και 180 εκατομμύρια δολάρια από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στις ΗΠΑ μπορεί να αποδεσμευτούν και να δοθούν στη λιβυκή αντιπολίτευση, με βάση ένα υπό σύνταξη νομοσχέδιο, ανακοίνωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον το ηγετικό στέλεχος των Λίβυων αντικαθεστωτικών Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα εγκριθεί η μεταφορά των διαθέσιμων μετρητών του Καντάφι στην αντιπολίτευση. Έκανε μάλιστα λόγο για «συγκεκριμένο ποσό», αλλά δεν ήταν σε θέση να πει με ακρίβεια ποιο θα ήταν αυτό.

«Επί του παρόντος συντάσσουμε το νομοσχέδιο, κατόπιν αιτήματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της κυβέρνησης, με το οποίο θα εγκρίνεται η μεταφορά διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων σε μετρητά στο Συμβούλιο. (Τα χρήματα) δεν θα προέλθουν από τον Αμερικανό φορολογούμενο αλλά από τον ίδιο το συνταγματάρχη Καντάφι», είπε ο Κέρι.

«Ελπίζουμε ότι θα το νομοθετήσουμε σύντομα», πρόσθεσε ο Κέρι, μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της λιβυκής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Τζιμπρίλ.

Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν στοιχίσει στις ΗΠΑ περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο απ\’ όσο προέβλεπε αρχικά το Πεντάγωνο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο υπουργός είπε ότι το πρόσθετο κόστος θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και δεν θα απαιτηθεί να εγκρίνει το Κογκρέσο κάποιο επιπλέον ποσό. Στις αρχές Απριλίου η Ουάσινγκτον υπολόγιζε ότι από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, στις 19 Μαρτίου, είχαν δαπανηθεί 608 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τη μεταβίβαση της διεύθυνσης των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ, το Πεντάγωνο προέβλεπε ότι το κόστος για κάθε μήνα επιχειρήσεων θα έφτανε τα 40 εκατομμύρια.

Νέους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό νέων «υπουργών», συγκροτώντας πλέον ένα δεκαπενταμελές υπουργικό συμβούλιο, εκτός του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Αμπντελχαφέζ Γόγκα, το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην δικαστής και εισαγγελέας Άχμεντ Αλ-Νταράτε ενώ ο Τζαλάλ Αλ-Ντγέλι θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας.

Ο Άλι Αλ-Ισάουι, πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία και ένας από τους πρώτους διπλωμάτες που εγκατέλειψαν το καθεστώς του Καντάφι, ονομάστηκε «αντιπρόεδρος της κυβέρνηση», αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Πρωθυπουργός και επικεφαλής του «εκτελεστικού γραφείου» παραμένει ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ.

«Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι «νόμιμος στόχος» για το ΝΑΤΟ»

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είναι «νόμιμος στόχος» για το ΝΑΤΟ που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CNT), Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, που εκπροσωπεί τη λιβυκή αντιπολίτευση.

«Ο Καντάφι είναι ο γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Είναι αυτός που τους ενθαρρύνει όλους να πολεμήσουν. Έτσι θεωρούμε δικαιολογημένο το να είναι νόμιμος στόχος» του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ σε συνέντευξη τύπου.

Η Ατλαντική Συμμαχία πραγματοποιεί ήδη από τα τέλη Μαρτίου επιδρομές στη Λιβύη, για να εξαρθρώσει, όπως υποστηρίζει, τη στρατιωτική μηχανή που χρησιμοποιείται εναντίον των αμάχων από τον συνταγματάρχη Καντάφι.

Έχει μέχρι στιγμής ισχυριστεί ότι δεν έχει ως στόχο της τον ηγέτη της Λιβύης, παρά το γεγονός ότι σήμερα το πρωί, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το τεράστιο οικιστικό συγκρότημα του συνταγματάρχη Καντάφι, σκοτώνοντας τρία άτομα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης.

Ο Αμπντελτζαλίλ ζήτησε εξάλλου όπλα για τους λίβυους εξεγερμένους, ενώ είναι σε ισχύ εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα στη Λιβύη.

«Χρειαζόμαστε ελαφρά όπλα, που δεν είναι ισοδύναμα με τα βαρέα όπλα του Καντάφι. Αλλά ίσως με το θάρρος που δείχνουν οι Λίβυοι, αυτό θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα πράγματα», εκτίμησε.

Είπε επίσης ότι οι εξεγερμένοι έχουν λάβει πρόσφατα όπλα στη Μιζουράτα, πόλη-κλειδί στα δυτικά της χώρας, χωρίς να προσδιορίζει την πηγή του.

Το Σάββατο, το CNT ανακοίνωσε ότι η Ιταλία έχει συμφωνήσει να του παρέχει όπλα «πολύ σύντομα» για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι. Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο από τη Ρώμη, όμως πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι η Ιταλία θα παρέχει «υλικό για αυτοάμυνα» στους εξεγερμένους, αλλά όχι επιθετικά όπλα.

«Οι επαναστατικές δυνάμεις στην Μιζουράτα πέτυχαν διαδοχικές νίκες χάρη στα ελαφρά όπλα που κατάφεραν να πάρουν», δήλωσε ο Αμπντελτζαλίλ, ενώ οι αντάρτες πήραν την Τετάρτη τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μιζουράτα.

Αν οι επαναστάτες λάμβαναν περισσότερα όπλα, «αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στους επαναστάτες στην Τρίπολη», τόνισε.

Ο κ. Αμπντελτζαλίλ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου έγινε δεκτός για πρώτη φορά σήμερα από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος κάλεσε το CNT να ανοίξει μόνιμο γραφείο στο Λονδίνο, ένα μέτρο ιδιαίτερα συμβολικό.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook