Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, φέρεται να έχει δώσει αυτή τη φορά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σαφείς εντολές στις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος του, να μην κάνουν χρήση πυρών κατά των δημοκρατικών διαδηλωτών, στις πορείες διαμαρτυρίας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, μετά την καθιερωμένη προσευχή, που έχει καταστεί πόλος συσπείρωσης των αντικαθεστωτικών, στην εξέγερση που διανύει πλέον την όγδοη εβδομάδα της ύπαρξής της.

Ο Λουέϊ Χουσείν, δήλωσε ότι ο στενός σύμβουλος του προέδρου, Μπουθάϊνα Σααμπάν,του τηλεφώνησε την Πέμπτη για να τον ενημερώσει ότι «έχουν δοθεί ρητές εντολές από τον πρόεδρο να μην πυροβολήσει κανείς διαδηλωτές και όποιος τις παρακούσει θα φέρει στο ακέραιο προσωπικά, την ευθύνη της πράξης του».

Ο Χουσείν ήταν ο ένας, από τις τέσσερεις προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, που συναντήθηκαν με τον Σααμπάν αυτό το μήνα για να του επιδώσουν τα αιτήματα του αγώνα τους, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν ο τερματισμός της καταστολής των διαδηλωτών, αλλά και η εφαρμογή πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που κυβερνάται από την οικογένεια Άσαντ από το 1970.

«Ελπίζω ότι αύριο δεν θα δούμε ξανά πυροβολισμούς κατά των διαδηλωτών. Εν τούτοις απευθύνω έκκληση για μη χρήση βίας από τους διαδηλωτές, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας», αναφέρει Χουσείν σε ανακοίνωση που εστάλη στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Η Παρασκευή, ημέρα προσευχής για τον Μουσουλμανικό κόσμο, προσφέρει στους Σύριους τη μοναδική δυνατότητα που έχουν να συναθροίζονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις, οι οποίες εύκολα μετά μετασχηματίζονται σε διαδηλώσεις. Αυτή η Παρασκευή θα είναι ένα καθοριστικό τεστ για να φανεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των ταραχών έχει κατασταλεί.

Εν τούτοις η Διεθνής Επιτροπή Νομικών που έχει την έδρα της στην Γενεύη, ανακοίνωσε ότι η εκατόμβη των θυμάτων από τα πυρά του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, έχει ξεπεράσει τον αριθμό των 700 ενώ χιλιάδες είναι οι συλληφθέντες από τις πόλεις που κατελήφθησαν από το στρατό, προκειμένου να υποταχθεί η πιο σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του προέδρου Άσαντ, στα 11 χρόνια της ηγεμονίας του.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι 100 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια με τους διαδηλωτές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook