Τα εύσημα έλαβε η Κρήτη για το γεγονός ότι 43 ξενοδοχεία της προσφέρουν "ελληνικό πρωινό".

Το νησί μάλιστα βρισκόταν μέσα στις 4 τιμώμενες περιοχές στο περίπτερο του Ξ.Ε.Ε. της 9ης Ηoreca.

Πρωταγωνιστές στο πρωϊνό της Κρήτης τι άλλο από το απάκι, τα καλτσούνια, το χαρούπι και πολλά άλλα ντόπια εδέσματα του νησιού, στα οποία οι επισκέπτες έδειξαν την ιδιαίτερη προτίμησή τους.

Πρώτο πιάτο... η παράδοση

Τέσσερις τιμώμενες περιοχές φιλοξενήθηκαν στο χώρο του «Ελληνικού Πρωινού», η Κρήτη με 43 ξενοδοχεία ήδη ενταγμένα στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου, η Κέρκυρα, η Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και η Δυτική Μακεδονία.

Οι «περιοχές» παρουσίασαν στο περίπτερο του Ξ.Ε.Ε. στην 9η HORECA, προϊόντα τοπικών παραγωγών που περιλαμβάνονται στο πρωινό της περιοχής, καθώς και εδέσματα που προσφέρονται στο πρωινό του κάθε προορισμού και που παρασκεύασαν αρχιμάγειρες των ξενοδοχείων.

Παράλληλα, τα συγκεκριμένα πρωινά παρουσιάστηκαν και στις 4 ξεχωριστές εκδηλώσεις προβολής των πρωινών κάθε περιοχής, που πραγματοποιήθηκαν στον κεντρικό χώρο του περιπτέρου του «Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Ελληνικού Πρωινού».

Υπογραμμίζεται ότι τα περίπτερα των τεσσάρων περιοχών προσέλκυσαν μεγάλο πλήθος επισκεπτών, που δοκίμασαν τα προϊόντα των παραγωγών και τις δημιουργίες των αρχιμαγείρων.

Τις εντυπώσεις του κοινού έκλεψαν το απάκι, τα γαλακτοκομικά, το χαρούπι, τα καλτσούνια και τα μυζηθροπιτάκια από την Κρήτη, η συκομαίδα, το κουμ κουάτ και το νούμπουλο από την Κέρκυρα,  οι πιπεριές Φλωρίνης, τα ροφήματα από κρόκο Κοζάνης, και το μέλι της Δυτικής Μακεδονίας, τα αλλαντικά από τη Δράμα, το σουτζούκ λουκούμ, οι κουραμπιέδες Καρβάλης και ο τραχανάς σε πολλές εκδοχές από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με στόχο τα 450 ξενοδοχεία


Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει θέσει ως στόχο του τη συμμετοχή 450 ξενοδοχείων στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» μέχρι το τέλος του 2014.

Ήδη προσφέρουν «Ελληνικό Πρωινό» 252 ξενοδοχεία και σε ορίζοντα τριετίας υπάρχει η πρόβλεψη το πρόγραμμα του Ξ.Ε.Ε. να προσφέρεται σε 1.000 ξενοδοχεία.

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 16 «Πρότυπα Ελληνικού Πρωινού» σε όλη τη χώρα.

Το περίπτερο του «Ελληνικού Πρωινού» επισκέφτηκε η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, δοκιμάζοντας τις μοναδικές γεύσεις που προετοίμασαν οι αρχιμάγειρες των τεσσάρων περιοχών, καθώς και η Ανιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περίπτερα των τεσσάρων περιοχών τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων.

Όπως διεφάνη οι παραγωγοί των περιοχών που υποστήριξαν τα περίπτερα έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού και των ξενοδόχων.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τα πρώτα 8 «Πρότυπα Ελληνικού Πρωινού» παρουσιάστηκαν πέρυσι στο πλαίσιο της 8ης HORECA στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Πρόκειται για τη Μεσσηνία από την Πελοπόννησο, ο Βόλος-Πήλιο από τη Θεσσαλία, η Χαλκιδική από τη Μακεδονία, η Λέσβος από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η Σαντορίνη και η Νάξος από τις Κυκλάδες και η Ρόδος με την Κω από τα Δωδεκάνησα.