Η νέα εφαρμογή (App) και η ιστοσελίδα τουριστικής πληροφόρησης του Δήμου Χανίων, παρουσιάστηκε σήμερα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).

Η νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε επισκέπτη (και όχι μόνο) των Χανίων να λαμβάνει άμεση και πλήρη ενημέρωση, απευθείας από την συσκευή του κινητού του, για μια σειρά θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, ο κάθε χρήστης μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τις παραλίες, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, τα αξιοθέατα, τη διασκέδαση και τις δραστηριότητες ψυχαγωγίας που μπορεί να βρει στα Χανιά. Επίσης, μπορεί να αναζητήσει χρήσιμο υλικό για την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και την κρητική διατροφή.

Η εφαρμογή, έχει αναπτυχθεί σε δύο γλώσσες – στα Ελληνικά και στα Αγγλικά – με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες γλώσσες σε επόμενη φάση και διατίθεται δωρεάν μέσα από το διαδίκτυο ενώ αξίζει να αναφερθεί πως την εφαρμογή αυτή συμπληρώνει και η λειτουργίας μιας νέας ιστοσελίδας τουριστικής ενημέρωσης από πλευράς του Δήμου μας για αυτούς που χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο για την πληροφόρηση τους.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης:

\”Ο στόχος μας είναι να μπορέσει ο Δήμος μας και κατ’ επέκταση ο Νομός μας, να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό στις τουριστικές αγορές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία και την απασχόληση, ιδιαίτερα μεσούσης αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, με συστηματικότητα, μεθοδικότητα και προσήλωση – και με προμετωπίδα την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου μας – έχουμε αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες υποστήριξης του τουριστικού μας προϊόντος, επιτυγχάνοντας:

 να προβάλλουμε σε όλο τον κόσμο τις φυσικές ομορφιές και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας, αξιοποιώντας στο έπακρο το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, μέσω της καμπάνιας τουριστικής προβολής του Δήμου Χανίων – με τα πέντε μοναδικά σποτ που δημιούργησε ο αγαπητός φίλος και καταξιωμένος σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης με γενικό τίτλο «Χανιά: ένα ταξίδι αισθήσεων» – αποσπώντας μέχρι σήμερα πολλά βραβεία και αμέτρητα θετικά σχόλια σε ότι έχει να κάνει με τον προορισμό «Χανιά»,

 να διεισδύσουμε στοχευμένα σε νέες τουριστικές αγορές μέσω της συμμετοχής του Δήμου μας σε παγκόσμιες εκθέσεις τουρισμού (κρουαζιέρας, γαστρονομίας, κ.α.) και τις άλλες προωθητικές ενέργειες (φιλοξενία και ξενάγηση τουριστικών φορέων, δημ/φων, κ.α.),

 να προσελκύσουμε στα Χανιά, με τη συνεργασία τουριστικών και επαγγελματικών φορέων, αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και εταιρείες κρουαζιέρας στα Χανιά, διεκδικώντας τουρισμό για όλες τις εποχές του χρόνου,

 να βελτιώσουμε σημαντικά τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς τουριστικής πληροφόρησης,

 να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα υποδομής και παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των επισκεπτών του δήμου μας, όπως π.χ. το νέο αποχετευτικό δίκτυο στην παλιά πόλη των Χανίων και στη Νέα Κυδωνία, οι πεζοδρομήσεις στην παλιά πόλη και η απομάκρυνση όλων των κάδων από την παλιά πόλη, το ενετικό λιμάνι και άλλα σημεία υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος (π.χ. Δημοτική Αγορά, πλατεία 1866) με την ταυτόχρονη εφαρμογή του πρότυπου προγράμματος συλλογής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών «πόρτα πόρτα».

Τις ενέργειες αυτές του Δήμου μας επιβράβευσαν τα τελευταία τρία χρόνια διάφοροι τουριστικοί φορείς.

Ενδεικτικά σας υπενθυμίζω πως:
το 2011 το πλέον γνωστό ταξιδιωτικό περιοδικό στον κόσμο, το «Condé Nast Traveller» και οι αναγνώστες αυτού, ανέδειξαν τα Χανιά ως «Κορυφαίο τουριστικό προορισμό»,
το 2012 η δημοφιλής ιστοσελίδα ταξιδιών TripAdvisor βράβευσε τα Χανιά ως «κορυφαίο αναδυόμενο Τουριστικό προορισμό» ενώ
το 2013 η ίδια ιστοσελίδα συμπεριέλαβε τα Χανιά μεταξύ των κορυφαίων προορισμών στην Ελλάδα, απονέμοντας τους το Βραβείο Travellers\’ Choice® 2013.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές οι ενέργειες μας εντάσσονται στο πλαίσιο της «έξυπνης» τουριστικής πολιτικής που έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία τρία χρόνια ως Δήμος, η οποία αξιοποιεί τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας και χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια για αυξημένη εξωστρέφεια και εντονότερη παρουσία και συμμετοχή του δήμου μας στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι.

Άποψη μας άλλωστε είναι ότι όταν μιλάμε για τον τομέα του τουρισμού η υπέρβαση της κρίσης και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων σε τοπικό επίπεδο προϋποθέτει τη συστράτευση δυνάμεων και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων που σχεδιάζονται αλλά και των χρημάτων που δαπανώνται για αυτές.

Άλλωστε πλέον δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να δαπανώνται για τουριστική προβολή –τη σημερινή δύσκολη οικονομικά περίοδο – τα τεράστια ποσά που διατίθεντο στο παρελθόν με τα αμφίβολα αποτελέσματα.

Αντίθετα, οφείλουμε να προσδίδουμε προστιθέμενη αξία και στο τελευταίο ευρώ που προορίζεται για την προβολή του τόπου μας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του και προωθώντας νέες μορφές τουρισμού αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, μέσα που είναι οικονομικότερα και πιο αποτελεσματικά λόγω της διείσδυσής τους σε νέες στοχευμένες αγορές, αλλά και διαφορετικές ηλικίες.

Αυτό κάνουμε εμείς ως Δήμος βάζοντας τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Χανίων, όλους τους τουριστικούς και επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας.

Κλείνοντας θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που εργάστηκαν μεθοδικά και με προσήλωση για να υλοποιηθεί αυτό το έργο: τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Γαβριήλ Κουρή, ο οποίος ασχολήθηκε προσωπικά για το σχεδιασμό και τη δημιουργία αυτών των νέων «εργαλείων», την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κα. Μαρία Κοκκινάκη και τον συνεργάτη μου κ. Νεκτάριο Ζορμπάκο, οι οποίοι ήταν αυτοί που συνέβαλλαν καθοριστικά με τις ιδέες και την εργασία τους για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η πρωτοβουλία.

Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ και είμαι βέβαιος πως όλοι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού, οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι των Χανίων θα αγκαλιάσουν και αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου μας, η οποία ενισχύει έτι περαιτέρω την εικόνα του Δήμου ως ποιοτικού τουριστικού προορισμού με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών\”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook