Την εκ νέου υποψηφιότητά του για τις δημοτικές εκλογές ανακοίνωσε και παρουσίασε σήεμρα ο δήμαρχος Κισάμου Γ. Μυλωνάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Μυλωνάκης προχώρησε σε απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής και παρουσίαση των στόχων για το μέλλον.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του:

\”Οι αντικειμενικές δυσκολίες ήταν πολλές και σύνθετες.

Θυμίζω ότι αναλάβαμε τις τύχες του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Κισσάμου στη δυσκολότερη εποχή για τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση μετά τη Μεταπολίτευση, έχοντας να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων:

• Τη βαθειά οικονομική, κοινωνική και, τελικά, ανθρωπιστική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα και κατά συνέπεια και η τοπική κοινωνία της Κισσάμου.
• Τη μεγάλη περικοπή θεσμοθετημένων πιστώσεων της Αυτοδιοίκησης, άρα και του Δήμου Κισσάμου.
• Την κακή οικονομική κατάσταση που δυστυχώς παραλάβαμε.
• Το δεδομένο αναπτυξιακό έλλειμμα της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου.
• Την «καθιερωμένη», εδώ και χρόνια, εσωστρέφεια στην Κίσσαμο και την έλλειψη συνεργασίας σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας μας, γενικότερα και ειδικότερα.

Τρία χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει, χάρη στη συλλογική προσπάθεια και δουλειά, να πετύχουμε:

• Τη λειτουργική και αποτελεσματική οργάνωση, σε μεγάλο βαθμό, του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Κισσάμου, παρά την υποστελέχωσή του.
• Την εντυπωσιακή εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου μας, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε δημότη.
• Τη λειτουργία κατά τρόπο ενωτικό και συλλογικό στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατ\’ επέκταση στον Δήμο μας, σεβόμενοι την προσφορά των προηγούμενων δημάρχων των πρώην Δήμων της περιοχής της Κισσάμου.
• Τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, όχι μόνο στο Νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Κρήτη.
• Τη μεγιστοποίηση της πολύτιμης συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Κρήτης μέσω της οποίας ήρθαν τόσα πολλά έργα στην Κίσσαμο.
• Τη μέγιστη δυνατή ανταγωνιστικότητα στη διεκδίκηση έργων και πόρων, συγκριτικά με άλλους, μεγαλύτερους, πιο εύρωστους και πληρέστερους σε υπηρεσίες Δήμους της Κρήτης.
• Και, τελικά, τη διεκδίκηση και εξασφάλιση τόσων έργων και πιστώσεων για τον Δήμο μας, που πλέον σήμερα οι άλλοι πρέπει να μιλούν για εμάς και τις επιτυχίες του Δήμου Κισσάμου και όχι εμείς να μιλάμε για τους άλλους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, σε αυτά τα τρία χρόνια -και με δεδομένο το σημαντικό χρονικό διάστημα προσαρμογής που όλοι οι Δήμοι χρειάστηκαν για να περάσουν στην ουσιαστική υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης»- δεν μπορεί κανείς καλοπροαίρετος κριτής, όσο αυστηρός και αν είναι, να αμφισβητήσει ότι:

1ον: Παραλάβαμε το δυσκολότερο φορτίο άλυτων χρόνιων θεμάτων, αναγκών και χρεών από κάθε άλλη περίοδο στην Κίσσαμο.
2ον: Διοικήσαμε στη δυσκολότερη περίοδο της Αυτοδιοίκησης μεταπολιτευτικά, εξαιτίας της βαθειάς οικονομικής κρίσης.
Και 3ον: Αντιμετωπίσαμε, διεκδικήσαμε, προωθήσαμε, εξασφαλίσαμε και πετύχαμε περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία της Κισσάμου.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς λίγων, μόνο, ανθρώπων. Ήταν και είναι αποτέλεσμα σκληρής ομαδικής δουλειάς πολλών προσώπων, εσωτερικής ενότητας και αγαστής συνεργασίας, σφυραλάτησης ισχυρών συμμαχιών, ιεραρχημένης «ωρίμανσης» στόχων και οργανωμένης και πιεστικής διεκδίκησης για την επίτευξή τους.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλοι οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούσαμε να βαδίσουμε ακόμη καλύτερα. Προφανώς δεν έγιναν όλα όσα επιδιώκαμε.

Προφανώς, η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» δεν έγινε υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς δεν υπήρξε η απαραίτητη στήριξη και οργάνωση, ενώ δόθηκαν αρμοδιότητες στους Δήμους, αλλά όχι και οι αναγκαίες πιστώσεις.

Προφανώς μπορούσαν να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Προφανώς υπήρξαν παραλείψεις, ακόμη και λάθη από τη Δημοτική Αρχή. Άλλωστε τα λάθη είναι ανθρώπινα και γίνονται κυρίως απ\’ όσους ενεργούν, προσπαθούν και επιδιώκουν να λύσουν προβλήματα και να δώσουν προοπτική.

Προφανώς, επίσης, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι γεγονός ότι σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα των τριών ετών καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα και να καταγράψουμε αρκετές επιτυχίες, συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και με άλλους «Καλλικρατικούς» Δήμους.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πέρα από την αναπτυξιακή προοπτική που χαράξαμε με επιτυχία χάρη στην πρωτόγνωρη εξασφάλιση πιστώσεων, επιτελέστηκε παράλληλα, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, ένα πολύπλευρο σημαντικό έργο, καθώς:

• Σταθήκαμε δίπλα στους δημότες, σε δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας ασύγκριτα χαμηλές τιμές στα δημοτικά τέλη.
• Κρατήσαμε «ζωντανές» όλες τις λειτουργίες του Δήμου, παρά την έλλειψη πόρων.
• Συνεργαστήκαμε αρμονικά με τους τοπικούς φορείς.
• Υπερασπιστήκαμε βασικές στρατηγικές επιλογές του Δήμου μας.
• Αντιμετωπίσαμε πολλές και μεγάλες κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Σήμερα πια, είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, έχει θετικό πρόσημο, ότι η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς και γι\’ αυτό μπορούμε με υπερηφάνεια να κοιτάζουμε τους Κισσαμίτες στα μάτια\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook