Η περιφερειακή ενότητα Χανίων αποτελεί μία από τις κατεξοχήν ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, με το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή ελαιολάδου.

Όπως αναφέρει σε ερωτησή του προς τον υπουργό, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατά το τελευταίο διάστημα, εκφράζονται έντονες ανησυχίες αφενός αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μειώσει σημαντικά τη χρηματοδότηση για τη δακοκτονία και αφετέρου ως προς το κατά πόσον θα παραληφθούν εγκαίρως τα φυτοφάρμακα, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της όλης διαδικασίας εν ευθέτω χρόνω.

Και συνεχίζει στην ερώτησή του:

Το ενδεχόμενο μείωσης των σχετικών κονδυλίων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, κατά την εφετινή ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 70% σε σχέση με τη μέση ετήσια – μάλιστα, οι κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Κίσαμος, έχουν μηδενική παραγωγή – έχουν προκαλέσει αναστάτωση στον ελαιοπαραγωγό πληθυσμό των Χανίων.

Με δεδομένη τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη καλλιέργεια για την τοπική οικονομία, η ενδεχόμενη διαδοχική ετήσια απώλεια εισοδήματος θα έχει καταστροφικές συνέπειες, σε μια εποχή μάλιστα που οι αντοχές των νοικοκυριών δοκιμάζονται πολλαπλώς.