Την πρόθεση της τρόικας να επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ίσως και αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, μιλώντας για σημαντικό βήμα, αλλά «δεν μπορώ να είμαι απόλυτος για το αποτέλεσμα». Για ενθαρρυντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες μίλησε ο Όλι Ρεν, ενώ εκτίμησε ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο.

Ούτε από αυτό το Εurogroup και από τις δηλώσεις των αξιωματούχων, έλειψαν πάντως οι συστάσεις στην Αθήνα για επιτάχυνση και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στις δεσμεύσεις της.

«Η τρόικα έχει εκφράσει την πρόθεση της να επιστρέψει στην Αθήνα αργότερα αυτή την εβδομάδα ή τις επόμενες ημέρες», για να ελέγξουν την πρόοδο της χώρας αναφορικά με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών.

«Καλωσορίζουμε την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και καλούμε τις αρχές να συνεργαστούν στενά με την τρόικα», πρόσθεσε.

Την επιστροφή της τρόικας «μάλλον προς το τέλος της εβδομάδας» επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, μιλώντας μάλιστα για ενθαρρυντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες και εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο.

Μάλιστα ο Ρεν αναγνώρισε ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Ελλάδας για το 2013 ίσως είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση της Eurostat.

«Αν και παραμένουν ορισμένα ανοιχτά θέματα, υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, με το δημοσιονομικό πεδίο να εμφανίζει καλύτερη των εκτιμήσεων πρόοδο αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες (Eurostat)» είπε ο Ο.Ρεν, θέση που εξέφρασε και o Ντάισελμπλουμ.

O Eπίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ικανοποιηθούν οι στόχοι για το 2014 και το 2015.

Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στουρνάρας: Με το βλέμμα στο Εurogroup Μαρτίου

«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup (10 Μαρτίου) αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ελλάδα επιδιώκει την εκταμίευση της καθυστερούμενης δόσης στις αρχές Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014», ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε».

Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.

Σε ότι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».

in.gr