Είναι εξωφρενικό. Κι όμως, από το 2005 η νευραλγική θέση του διευθυντή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας -η οποία μάλιστα ετοιμάζεται για τη μεταφορά της στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος-, παρέμενε κενή. Εντέλει, την Παρασκευή, ανακοινώθηκε και επισήμως με ΦΕΚ, το όνομα του νέου διευθυντή που δεν είναι άλλος από τον έμπειρο Φίλιππος Τσιμπόγλου. διευθυντή από το 1999 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο 57χρονος Φίλιππος Τσιμπόγλου που καλείται να πληρώσει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ έχει κάνει βασικές σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ και είναι διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιο Πανεπιστημίου. Η διατριβή του, μάλιστα, είχε θέμα «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας».

Ως προϊστάμενος (1983-1999) τριών τμημάτων στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ήταν υπεύθυνος για περισσότερα από τριάντα αναπτυξιακά εθνικά και ευρωπαϊκά έργα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), όπως ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της ψηφιοποίησης του Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ), του μοναδικού δικτύου διαδανεισμού άρθρων επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα.

Διετέλεσε μέλος (2002-2005) της Ομάδας Εργασίας για την «Πληροφορική, Επικοινωνίες και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» του έργου «Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα» (Foresight) με αντικείμενο τη διερεύνηση του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία με χρονικούς ορίζοντες της διερεύνησης τα έτη 2015 και 2021. Από το 2003 συντόνιζε την υλοποίηση του έργου «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» στο πλαίσιο της Οριζόντιας Δράσης για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Ο κ. Τσιμπόγλου καλείται τώρα να καλύψει το χρόνιο κενό στη διεύθυνση, ξεκινώντας από την απογραφή των τεκμηρίων της ΕΒΕ (βιβλίων και χειρογράφων) και της μεταφοράς τους στο Κέντρο Πολιτισμού.

iefimerida.gr