Η Κομισιόν δεν ανάβει το πράσινο φως για τη νέα επένδυση της Cosco στον Πειραιά και η κινεζική πλευρά εντείνει τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση για εύρεση λύσης στο θέμα του φιλικού διακανονισμού.

Τη σημασία άλλωστε που αποδίδει η κυβέρνηση της Κίνας στην επένδυση της Cosco στην Ελλάδα, μαρτυρά η χθεσινή επίσκεψη του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζου Ξιαολί, στον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο Κινέζος πρέσβης μετέφερε στον Ελληνα υπουργό την επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας, που προβλέπει νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ύψους 230 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος που καταβάλλει κάθε χρόνο η κινέζικη εταιρεία για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να «τρέξει» τον διαγωνισμό για την πώληση του Πειραιά, ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι με τον φιλικό διακανονισμό, ωστόσο η κινεζική πλευρά φέρεται να συνδέει την εξέλιξη της πώλησης του λιμανιού με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Κινέζων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ Cosco και ΟΛΠ, τονίζοντας ότι «είναι μια συμφωνία για την οποία από την πρώτη στιγμή έχω έλθει σε επαφή με όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς, όπως γνωρίζετε, τελεί σήμερα υπό την έγκριση της Ευρώπης», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Κινέζο πρέσβη.

Ο κ. Ξιαολί, από την πλευρά του, επεσήμανε με έμφαση ότι η κυβέρνηση της Κίνας στηρίζει με κάθε τρόπο αυτή την επένδυση, προσβλέποντας με κάθε τρόπο στην υλοποίησή της.

Ο πρέσβης της Κίνας αναφέρθηκε επίσης στο «ολοένα αυξανόμενο επίπεδο συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών, το τελευταίο διάστημα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική σταθερότητα της χώρας και στη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγράψει η σημερινή κυβέρνηση: «Εμείς, πλέον, εκφράζουμε την επιθυμία μας για εγκατάσταση κινεζικών εταιρειών στον Πειραιά. Η ολοκλήρωση της επένδυσης της Cosco, εξάλλου, αναμένεται να δώσει μήνυμα και σε άλλους επενδυτές από τη χώρα μου», ανέφερε.

ethnos.gr/Κ. Νάνος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook