Την απέραντη μοναξιά ένιωσε ο αεροπειρατής της Ethiopian Airlines, μπαίνοντας στον εναέριο χώρο της Ελβετίας, τη Δευτέρα.

Μπορεί να είχε στα χέρια του τις τύχες 202 επιβατών και να πετούσε πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατευθυνόμενος στο αεροδρόμιο της Γενεύης, αλλά η πολεμική αεροπορία της Ελβετίας δεν μπήκε στον… κόπο να αντιδράσει.

Ο λόγος ήταν πολύ σοβαρός. Οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών χτυπάνε… κάρτα στη συγκεκριμένη χώρα. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε το Σώμα, η πολεμική αεροπορία στην Ελβετία λειτουργεί μόνο σε ώρες γραφείου, που στην περίπτωσή τους μεταφράζεται από τις 8:00. με 20:00 και στη συνέχεια 1:30-5:00, ενώ το σαββατοκύριακο απολαμβάνουν το διήμερό τους.

Στο κενό που υπάρχει, όμως, ο συγκυβερνήτης της πτήσης από την Αντίς Αμπέμπα προς τη Ρώμη, κλειδώθηκε στο πιλοτήριο όταν ο κυβερνήτης πήγε στην τουαλέτα και άλλαξε την πορεία του αεροπλάνου. Ενημερώνοντας από την πρώτη στιγμή πως έχει κάνει αεροπειρατεία, ιταλικά και γαλλικά μαχητικά τον συνόδευσαν την ώρα που το αεροσκάφος περνούσε πάνω από τον εναέριο χώρο των συγκεκριμένων χωρών, αλλά μπαίνοντας στην Ελβετία ο συγκυβερνήτης δεν… είδε κανέναν.

«Η Ελβετία δεν μπορούσε να παρέμβει γιατί οι αεροπορικές της βάσεις είναι κλειστές τη νύχτα και το σαββατοκύριακο. Είναι θέμα προϋπολογισμού και αριθμού προσωπικού» εξήγησε εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας στο AFP. Στο κενό που υπάρχει βασίζονται στους… καλούς τους γείτονες τους Γάλλους, προκειμένου να αντιδράσουν, αν προκύψει επείγουσα κατάσταση- κάτι που προφανώς δεν εκτιμήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση-, αλλά ακόμη και τότε δεν μπορούν να καταρρίψουν ένα ύποπτο αεροσκάφος, παρά μόνο να το συνοδέψουν.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook