Τη «χρυσή εποχή» της κτηματαγοράς, δηλαδή το διάστημα 2003-2007, οπότε ο αριθμός των αγοραπωλησιών άγγιζε περίπου τις 215 χιλιάδες, το επάγγελμα του μεσίτη ήταν ένα από τα πλέον περιζήτητα στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, η σημαντική συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που οδήγησε στη χειρότερη μεταπολεμικά ύφεση στο εγχώριο real estate, έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο των μεσιτών, όπως, βέβαια, και δεκάδες επαγγέλματα που εξαρτώνται από την οικοδομική δραστηριότητα.

Στο ταμείο ανεργίας

«Ένας στους δύο μεσίτες βρίσκονται σήμερα, σε σχέση με το 2008, εκτός αντικειμένου, καθώς η αγοραπωλησία ακινήτων βρίσκεται στο ναδίρ. Εκτιμούμε ότι σήμερα στην Αττική δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεσιτείας περίπου 1.500 άτομα. Και εάν υποτεθεί ότι απασχολούν έναν αριθμό εργαζομένων, δεν ξεπερνούν τις 3.000 όσοι δραστηριοποιούνται σήμερα στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών μεσιτείας.  Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας υπολογίζεται ότι δεν δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 6.000 μεσίτες», σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο υφιστάμενος αριθμός των μεσιτών προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές μέσω «haircut» των λειτουργικών δαπανών, όπως και του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού. Παράλληλα, η δραστηριότητα των μεσιτών, σε μεγάλο βαθμό, έχει περιοριστεί στις εκμισθώσεις εμπορικών ακινήτων και κατοικιών αλλά και στις -λιγοστές- αγοραπωλησίες που γίνονται σε πρώτης κατηγορίας τουριστικά ακίνητα.


Μειώθηκαν 76% οι άδειες

Η μεγάλη κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας έφερε την κατάρρευση (και) του κλάδου των μεσιτών. Σύμφωνα με την Hellastat, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα μετά το 2005 εμφανίζει συνεχή κάμψη, υποχωρώντας το 2012 περαιτέρω κατά 36,7%, στις 22.627 άδειες. Έτσι, στα τέλη του έτους ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2005 κατά 76%.

Επίσης, βάσει της ανάλυσης της Hellastat των οικονομικών καταστάσεων των 600 μεγαλύτερων επιχειρήσεων real estate βάσει κύκλου εργασιών, o τζίρος το 2012 ανήλθε σε 555,43 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί κατά 10,6% από το 2011, με 7 στις 10 εταιρείες να σημειώνουν κάμψη εσόδων.

Επίσης, το δείγμα των 600 εταιρειών εμφάνισε οριακές λειτουργικές ζημιές, ενώ προέκυψαν προ φόρων ζημιές 378,08 εκατ. ευρώ.


Ισχυρή παραμένει η παραμεσιτεία

Την ίδια στιγμή, παρά  την πολυετή ύφεση η παραμεσιτεία φαίνεται ότι παραμένει κραταιή, δεδομένου ότι ο έλεγχος όσων προσφέρουν μεσιτικές υπηρεσίες είναι δύσκολος.

«Η επαγγελματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεσιτείας απαιτεί την πληρωμή υψηλών εισφορών   στον ΟΑΕΕ, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο σήμερα. Και με τους ελέγχους της πολιτείας να είναι ανύπαρκτοι, σημαντικός αριθμός «παραμεσιτών» αναλαμβάνουν την προώθηση ακινήτων, χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις» σημειώνει ο κτηματομεσίτης Άγις Φικιώρης.

Ας σημειωθεί ότι οι μεσιτικές αμοιβές αποτελούν αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης και μπορούν να κινούνται ακόμη και στο 0,5% επί της πραγματικής τιμής του ακινήτου έναντι 2% που ήταν πριν την αλλαγή του καθεστώτος το 2011.

capital.gr/Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook