Ανακοίνωση-καταγγελία για τη δημιουργία ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής δίπλα στο ΠΑΓΝΗ εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη στάση του Δημάρχου Ηρακλείου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει το έργο και να υπερψηφίσει τη δημόσια χρηματοδότηση του.

Η ανακοίνωση:

"Επιβεβαιώνεται με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, η εκτίμηση μας ότι η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας και η πλήρη διάλυση σε ότι είχε απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγει τις ορέξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, για νέες επενδύσεις, προσδοκώντας μεγαλύτερα ακόμα κέρδη, εκμεταλλευόμενο τους υγειονομικούς εργαζόμενους αλλά κυρίως τους ασθενείς και τις οικογένειες τους που αναπόφευκτα οι ελλείψεις δημόσιων δομών υγείας, τους αναγκάζει να καταφεύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ακριβοπληρώνοντας.

Αφορμή για τη παραπάνω διαπίστωση, αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση σύμπραξης εταιρειών στο χώρο της ψυχικής υγείας, για κατασκευή μεγάλης ψυχιατρικής κλινικής δίπλα στο Πα.Γ.Ν.Η., δυναμικότητας 120 κλινών, διεκδικώντας μάλιστα μεγάλο κομμάτι χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εκατομμύρια ευρώ δίνονται για να χτιστεί νέα ιδιωτική ψυχιατρική κλινική και αυτό την ώρα που τόσο στο Πα.Γ.Ν.Η. όσο και στη ψυχιατρική κλινική του, σε εργαζόμενους και ασθενείς δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια λόγω σοβαρών ελλείψεων υποδομών, προσωπικού, υλικών, υποχρηματοδότησης.

Είναι προκλητικό από τη μία να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ψυχιατρικά κρεβάτια και δημόσιες προνοιακές δομές, να γίνεται συστηματική προσπάθεια αποδυνάμωσης τους τα προηγούμενα χρόνια στο νησί μας και από την άλλη να ενισχύονται ιδιωτικές δομές που είναι σχεδόν σίγουρο ότι δύσκολα ανταποκρίνονται στα ελάχιστα επιστημονικά ψυχιατρικά δεδομένα, όσα αφορά τη νοσηλεία ψυχικά πασχόντων και τη προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης των χρόνιων αυτών ασθενών.

Το αίτημα της εταιρείας έγινε δυστυχώς αποδεκτό από τη συμπολιτευόμενη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - και καταψηφίστηκε από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, απομένει ακόμα η έγκριση των περιφερειακών οργάνων.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. καταγγέλλει τη στάση τόσο του Δημάρχου Ηρακλείου όσο και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει το έργο και να υπερψηφίσει τη δημόσια χρηματοδότηση του.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, να μην επικυρώσουν και να μην εγκρίνουν τόσο τη κατασκευή της ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής όσο και τη χρηματοδότηση της.

Ο λαός της Κρήτης αξίζει ένα πλήρη αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, που θα καλύπτει τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, θα συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενάντια σε αυτούς που βλέπουν κέρδη και ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσα από την ασθένεια και τον πόνο του ανθρώπου. "