Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν «χρόνο για να διεξάγουν τις απαραίτητες συζητήσεις» προκειμένου να βρουν «μια λογική λύση» μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος περί μετανάστευσης που διεξήχθη πριν μερικές ημέρες στην Ελβετία.

«Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος τριών ετών (προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέες συνταγματικές διατάξεις για τη μετανάστευση στην Ελβετία), οπότε έχουμε χρόνο να διεξάγουμε τις απαραίτητες συζητήσεις. Τάσσομαι υπέρ μιας λογικής λύσης και η Γερμανία θα δεσμευτεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον ελβετό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

«Πρέπει αρχικά να δούμε πώς η Ελβετία θα θέσει σε εφαρμογή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα επόμενα τρία χρόνια», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. «Μετά το πέρας των τριών ετών, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν, όμως δεν θα πρέπει ήδη από τώρα, δηλαδή από την έναρξη της διαδικασίας, να εξάγουμε όλα τα συμπεράσματα», προειδοποίησε η Μέρκελ.

«Η πρόκληση τώρα θα είναι να αντιμετωπίσουμε το αποτέλεσμα με τέτοιο τρόπο ώστε οι σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν όσο πιο στενές γίνεται με σεβασμό προς το δημοψήφισμα», κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του, ο Μπουρκχάλτερ υπογράμμισε το γεγονός ότι «μια απόφαση ελήφθη δημοκρατικά στην Ελβετία και αυτή αποτελεί “συνταγματική εντολή”, δεν είναι ακόμη ένας νόμος, δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά τις 9 Φεβρουαρίου».

«Η συζήτηση με τη Γερμανία όσον αφορά την πρόκληση της μετανάστευσης είναι κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Ο ελβετός πρόεδρος υπενθύμισε τη σημασία των δεσμών, κυρίως των οικονομικών, μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας φτάνουν τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πιστεύω ότι είναι δυνατό να συζητήσουμε στην Ευρώπη μια πιθανή τροποποίηση των συμφωνιών για την ελεύθερη μετακίνηση, παράλληλα με την δουλειά που θα κάνουμε στο νομοθετικό πεδίο», πρόσθεσε ο Μπουρκχάλτερ.

newpost.gr