Κέρδη άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ πέτυχε η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας για το 2013, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Bild και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) που επικαλούνται οικονομικούς κύκλους.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Μπούντεσμπανκ πρόκειται να μεταβιβάσει όλο το ποσό στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την περίοδο 2011-2013 η τράπεζα είχε κρατήσει ένα μεγάλο μέρος των κερδών της, ως «μαξιλάρι ασφαλείας». Η μεταβίβαση του κέρδους στην κυβέρνηση προβλέπεται από την γερμανική νομοθεσία: το 20% του καθαρού κέρδους, αλλά τουλάχιστον 250 εκατομμύρια πρέπει να παραμείνουν ως απόθεμα, εφόσον το απόθεμα είναι κάτω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τελικό κέρδος της Μπούντεσμπανκ για το 2013 θα ανακοινωθεί στα μέσα του επόμενου μήνα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του έχει συμπεριλάβει ήδη στον προϋπολογισμό του 2014 δύο δισεκατομμύρια ευρώ από την κεντρική τράπεζα της χώρας, ενώ για τα επόμενα χρόνια προβλέπει ότι θα εισπράξει από 2,5 δισεκατομμύρια ετησίως. Η ίδια η τράπεζα πάντως δεν έχει σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα, ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης έκανε λόγο για «επίσημη αναγνώριση των κερδών που συνεχίζει να καταγράφει η Γερμανία από την κρίση» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι για όσους υποστηρίζουν πως τα μέτρα για το Νότο και την Ελλάδα πρέπει να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές».
Το 2013, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η κυρία Μέρκελ δεν έκανε τίποτα γιατί είχε εθνικές εκλογές, τώρα έχει ευρωεκλογές» και συνεχίζει: «Οι προεκλογικές σκοπιμότητες καταστρέφουν την Ευρώπη. Τι είδους ευρωπαϊκή ηγεσία είναι αυτή, όταν δεν μπορεί να σώσει την Ευρώπη από την καταστροφή, αλλά δίνει προτεραιότητα στο κομματικό συμφέρον; Δεν μπορούν πλέον να κλείνουν τα μάτια», επισημαίνει, ενώ επαναφέρει την πρότασή του για ένα Ταμείο Ανάπτυξης για θέσεις εργασίας, «το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια».
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook