Ένα μικρό «παράθυρο» για την αποφυγή της υλοποίησης του σχεδίου ομαδικών απολύσεων που επεξεργάζεται η Χαλυβουργία του εφοπλιστή Μάνεση άνοιξε την Τρίτη καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβερνήσεως μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες.
Όπως δήλωσαν εκρόσωποι του κ. Μάνεση στο περιθώριο της εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (διαβάστε περισσότερα εδώ), αν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι επαρκή τότε η εταιρεία προτίθεται να αποσύρει το σχέδιο που προβλέπει την απόλυση συνολικά 120 εργαζομένων.
Και είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο, το πως δηλαδή κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται την «επάρκεια» των μέτρων, που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της εβδομάδας – πιθανόν και αύριο, Τετάρτη – θα ελαφρύνει το κόστος για τις βιομηχανίες κατά συνολικά 30 εκατ. ευρώ. Αλλά την ίδια ώρα, σύμφωνα με υπολογισμούς, 30 εκατομμύρια ευρώ είναι μόνο τα χρήματα που διεκδικούν οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του χάλυβα (Χαλυβουργία και Χαλυβουργική) προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους και έτσι να αποσύρουν τα σχέδια τους για απολύσεις, η πρώτη, και διαθεσιμότητες, η δεύτερη.
Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργική, σε αντίθεση με τη Χαλυβουργία, έχει αποφασίσει να θέσει σε διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενους για έξι εβδομάδες, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014. Ωστόσο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, εάν δεν υπάρξει στο άμεσο μέλλον κάποια σοβαρή θετική εξέλιξη, που να επιτρέπει στη βιομηχανία να συνεχίσει να λειτουργεί, τότε θα βρεθεί ενώπιον ακόμη πιο δύσκολων αποφάσεων.
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook