Αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις γύρω από την «αμαρτωλή» ΜΚΟ με το όνομα «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία «έφαγε» εννέα εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο. 
Ο πρόεδρός της έχει ήδη προφυλακιστεί και δικογραφία έχει σχηματιστεί εις βάρος άλλων οκτώ εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, ο οποίος, ως γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, φέρεται να υπέγραφε, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν στη συγκεκριμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απιστία και ψευδή βεβαίωση, ενώ επί του παρόντος βρίσκεται στην Αφρική, ως εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕ.
Ο ίδιος, δε, δηλώνει «έκπληκτος» για τα όσα λέγονται τις τελευταίες ώρες περί εμπλοκής του στην υπόθεση, τονίζοντας ότι δεν του ζητήθηκε ποτέ από τις Αρχές να καταθέσει σχετικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, σχολίασε ότι είναι λυπηρό, εάν εμπλέκονται υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών.
Εάν αποδειχθεί, υποστήριξε, θα πρέπει να εφαρμοστεί ό.τι προβλέπει ο νόμος και να τεθούν σε αργία. Ερωτηθείς για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, είπε ότι αντικειμενικά πάντα υπάρχουν και ότι προσωπικά ο ίδιος δεν έχει ποτέ δώσει εντολή σε υπάλληλο να βάλει κάπου την υπογραφή του.

Το χρονικό του σκανδάλου και οι κατηγορίες

Έχοντας ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών, η εν λόγω ΜΚΟ «ροκάνισε» από το Ελληνικό Δημόσιο -κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 έως το 2004-, για την πραγματοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε τρίτες χώρες, περίπου 9.000.000, προερχόμενα από κονδύλια της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του υπουργείου Εξωτερικών.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος οκτώ εμπλεκομένων, ενώ ο ιθύνων νους και πρόεδρος της ΜΚΟ έχει προφυλακιστεί. Ποινική δίωξη ασκήθηκε κατά του προέδρου της συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Κώστα Τζιβελέκου, της συζύγου του, τέως δημοσίου υπαλλήλου, τριών εν ενεργεία διπλωματικών υπαλλήλων και τριών συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι την επίμαχη χρονική περίοδο υπηρετούσαν στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.).
Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συναυτουργία και κατ\’ εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), της ψευδούς βεβαίωσης και απιστίας σχετικά με την Υπηρεσία κατ\’ εξακολούθηση, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εντός του πλαισίου του νόμου 4022/2011 «Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος Δημοσίου Συμφέροντος και άλλες διατάξεις».
protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook