Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην καρδιά του Κιέβου, με τουλάχιστον εννέα νεκρούς και αρκετούς σοβαρά τραυματίες. Λόγω των φόβων για κλιμάκωση των συγκρούσεων, το υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα σήμερα περιορίζεται η οδική πρόσβαση στην πρωτεύουσα της χώρας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στο προπύργιο των διαδηλωτών, την πλατεία Ανεξαρτησίας, με τρία κανόνια νερού σε μία προσπάθεια να εκκενώσουν το μέρος.

Οι διαδηλωτές καλούν τα γυναικόπαιδα να αποχωρήσουν, υπό τον ήχου χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. 

Οι διαδηλωτές απαντούν με βεγγαλικά, βόμβες μολότοφ και πέτρες.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, ομάδα διαδηλωτών οπλισμένοι με ρόπαλα εισέβαλαν στην πρεσβεία του Καναδά, και επιτέθηκαν στο προσωπικό. 
Νωρίτερα, περίπου 1000 διαδηλωτές προσπάθησαν να καταλάβουν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Κίεβο, χρησιμοποιώντας όπως αναφέρει το Russia Today, εκρηκτικό μηχανισμό. 
Παράλληλα, συγκλίνουσες πληροφορίες από τους διαδηλωτές και την κυβέρνηση κάνουν λόγο ότι στις συγκρούσεις, αστυνομία και διαδηλωτές χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά.
Μάλιστα, σε βίντεο που ανέβασε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών δείχνει διαδηλωτές με μάσκες να πυροβολούν με πιστόλια και καραμπίνες πίσω από τα φράγματα. 



Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές» ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες. 
«Η γενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή των πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνων που πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνων που τις καθοδήγησαν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει».

Εννέα νεκροί – Εκατοντάδες τραυματίες

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Ουκρανίας, συνολικά εννέα άτομα σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής. Ένας από εισπνοή καπνών σε φωτιά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, πέντε από πυροβολισμούς, δύο στο κεντρικό Κίεβο από καρδιακή προσβολή και ένας εξέπνευσε όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο αστυνομικοί, ενώ περισσότεροι από 20 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα από όπλα. 
«95 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, 21 εκ των οποίων φέρουν τραύματα από όπλα, 23 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, τρεις σε κωματώδη κατάσταση και ένας είναι κλινικά νεκρός» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ουκρανικής αστυνομίας.
Εξάλλου, τουλάχιστον 190 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά.
Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.

Έκτακτη συνάντηση Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης

Καθώς η ένταση κλιμακώνεται εκ νέου στο Κίεβο, οι διαδηλωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι και μοναδικό τους αίτημα είναι η αποχώρηση του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 
Υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, η συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που είχε προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, μετατέθηκε για σήμερα μέσα στο βράδυ όπως αναφέρει η εφημερίδα Kiev Post, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση. 
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook