Υλικά
 
• 1 κιλό αρνί (μπούτι), κομμένο σε μερίδες
• 400 γρ. πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
• 150 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 300 γρ. σπανάκι (φύλλα)
• 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδου «σπασμένες»
• 80 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 300 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε μεγάλους κύβους
• 150 γρ. φύλλα δυόσμου
• 80 ml. λευκό ξηρό κρασί
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)
 
Εκτέλεση
 
Σε πλατιά κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το αρνί. Θωρακίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές για 3-4 λεπτά της ώρας. 
 
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ξανθύνουν (το κρεμμύδι και το σκόρδο). Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
 
Ακολούθως ρίχνουμε τις πατάτες, τη ντομάτα, το δυόσμο και σκεπάζουμε με νερό (περίπου 300 ml). Σιγοβράζουμε για 50 λεπτά της ώρας με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας. 
 
Παράλληλα, ζεματίζουμε το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει. Σε πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε πρώτα το σπανάκι, από πάνω το αρνί με τις πατάτες και το ζωμό . 
 
Τελειώνουμε τοποθετώντας ενδιάμεσα τα κομμάτια από τη γραβιέρα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στο γκρίλ, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό