Μετά τη μικρότερη από ότι αναμενόταν ύφεση το 2013 (-3,5% έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση κατά -4,2%), το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έναντι 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός), την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Είναι η πρώτη φορά από το 1948, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει το συγκεκριμένο μέγεθος, που η ελληνική οικονομία εμφανίζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο των συναλλαγών της με το εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η χώρα ενδέχεται να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από καταβολή του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1% έως 1,5% του ΑΕΠ.

Σε γενικές γραμμές, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη σημαντική υποχώρηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο από το ύψος των 27 δισ. ευρώ το 2012 διαμορφώθηκε στα 17 δισ. ευρώ και την ταυτόχρονη αύξηση των εισπράξεων από κοινοτικές μεταβιβάσεις και τουρισμό.

Ειδικότερα, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από εξαγωγές και της ταυτόχρονης μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές. Εξάλλου, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι μεταβιβάσεις από την ευρωπαϊκή ένωση, τάση η οποία εκτιμάται ότι δεν είναι διατηρήσιμη.

Σημείωνεται ότι μετά και από αυτή τη εξέλιξη, η ελληνική οικονομία μέσα σε μια τετραετία πέτυχε να εξάλειψει τα δύο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το καλό αυτό νέο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό ενισχύοντας το καλό κλίμα για την Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς και δίνοντας ώθηση στις προοπτικές ανάκαμψης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook