Σημαντική ενίσχυση της αξιοπιστίας και της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού, αλλά όχι σημαντική μετατόπιση των ψηφοφόρων στην πρόθεση ψήφου, είναι τα συμπεράσματα των μυστικών δημοσκοπήσεων που έφθασαν τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στον Αντώνη Σαμαρά και στους συνεργάτες του.

Για να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ο Πρωθυπουργός ζήτησε δημοσκοπήσεις από τους δικούς του μηχανισμούς, οι οποίοι ξεκίνησαν μετρήσεις με απόλυτη μυστικότητα και παρέδωσαν τα πρώτα τους ευρήματα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Τόσο οι κυλιόμενες στοχευμένες μετρήσεις που πραγματοποίησε εταιρία δημοσκοπήσεων που συνεργάζεται με το πρωθυπουργικό επιτελείο, όσο και οι ποιοτικές έρευνες που πραγματοποίησαν δύο γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων κατέληξαν σε ταυτόσημα συμπεράσματα:

* Από τις τελευταίες κινήσεις του Πρωθυπουργού ενισχύεται σημαντικά η εικόνα του στην κοινή γνώμη, καθώς οι συμμετέχοντες στις δημοσκοπήσεις τον χαρακτηρίζουν αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Ταυτόχρονα παραμένει μεγάλη η απόστασή του από τον Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό».

* Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ είναι αναστρέψιμη.

Οι αναλυτές του Μεγάρου Μαξίμου όμως εκτιμούν ότι, αν συνεχιστεί η βελτίωση της εικόνας του Πρωθυπουργού, θα αυξηθεί και η δημοτικότητα της κυβέρνησης τις επόμενες εβδομάδες. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στις τελευταίες παροχές της κυβέρνησης προς τους αγρότες, αλλά και στους ένστολους αλλά και στην ανακοίνωση πως θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως π.χ. χαμηλοσυνταξιούχους.

Η κυβέρνηση προσδοκά την δημιουργία μιας θετικής εικόνας σε τμήμα της κοινής γνώμης και θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι προχωρεί σε παροχές όχι επειδή νοιάζεται για τους πολίτες αλλά επειδή την νοιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και με βάση αυτό υπήρξε και η εκ νέου ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής περί εξάντλησης της τετραετίας, είναι ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Η επιθυμία για μη εκλογές δεν σημαίνει αυτόματα και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός μαζί με τις παροχές που ετοιμάζει λόγω πλεονάσματος, προγραμματίζει μέτρα ενίσχυσης κυρίως για τους ανέργους και τους νέους, ενώ ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν μέτρα διευκόλυνσης των πολιτών στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Όπως εκτιμούσαν όμως κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, οι ρυθμοί των φιλολαϊκών ρυθμίσεων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ από την περασμένη εβδομάδα που κάνει πολλούς να μιλάνε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό δεν ισχύει, παρά το γεγονός ότι για κορυφαίους υπουργούς η μη προσφυγή στις κάλπες θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία και με αφέλεια του Πρωθυπουργού, αν αφήσει ανεκμετάλλευτη την πολιτική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από νηνεμία στο εσωτερικό της ΝΔ και από την εκτόνωση της οργής της κοινής γνώμης, όπως λένε, λόγω των φιλολαϊκών μέτρων.

newpost.gr