Η ελληνική προεδρία έβαλε χθες ένα λιθαράκι στο αμφίβολο ακόμα εγχείρημα για μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές για την τραπεζική ενοποίηση.

Η άποψη που υποστήριξε στο Συμβούλιο του ECOFIN είναι ότι πρέπει να μπουν όρια στην πρωταρχικότητα της θέσης του Συμβουλίου Υπουργών (ECOFIN) όταν υπάρχει διαφωνία με το Συμβούλιο του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης (SRM) για το ποιες τράπεζες πρέπει να μπουν στην διαδικασία του bail-in.

Ο κ. Σόιμπλε χωρίς να αντιπαρατεθεί, τουλάχιστον φανερά, υποστήριξε από την μεριά του ότι το Συμβούλιο Υπουργών πρέπει όμως να έχει το πάνω χέρι και την κυρίαρχη γνώμη όταν υπάρχει διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Συμβουλίου του SRM.

Με άλλα λόγια οι υπουργοί οικονομικών και οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να κρίνουν την τελική τύχη μιας τράπεζας που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Και σε μία τέτοια περίπτωση αυτός που έχει βάλει τα περισσότερα λεφτά στο Ταμείο εξυγίανσης προφανώς έχει το πάνω χέρι…

Υπήρξαν όμως και αγκάθια που φαίνεται ότι κάτω από την πίεση του Ευρωκοινοβουλίου εν όψη εκλογών μπορούν να βγουν από την μέση.

Τόσο η Κομισιόν όσο και το Συμβούλιο συμφωνούν στην απαίτηση του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να ξαναπληρώσουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Και για να γίνει αυτό, το Ταμείο εξυγίανσης θα πρέπει να είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα πολύ πριν από τα 10 χρόνια που προβλέπεται το αρχικό σχέδιο ότι θα έχει μαζέψει τα 55 δισ. ευρώ.

Έτσι η ΕΚΤ πρότεινε το Ταμείο να έχει πλήρως χρηματοδοτηθεί το πολύ στον μισό από τον προβλεπόμενο χρόνο (δηλαδή πέντε χρόνια) και στο μεσοδιάστημα να δοθεί στο Ταμείο η δυνατότητα να δανεισθεί από κεφάλαια των τραπεζών, αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση των κρατών μελών.

Η ΕΚΤ βλέπει και στην πρόταση αυτή άλλο ένα μηχανισμό ανακύκλωσης της διαθέσιμης ρευστότητας με τρόπο που να μπορεί να είναι διαχειρίσιμος από την ίδια…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέθηκε ως χρονικό ορόσημο για την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ευρωκοινοβούλιο το τέλος του Μαρτίου αναγνωρίζοντας ότι ο αρχικός στόχος για συμφωνία μέχρι την πρώτη του Μάρτη είναι εκ των πραγμάτων αδύνατος.

Ακόμα και με μια συμφωνία στα τέλη του Μάρτη, λένε στο ECOFIN, είναι δυνατή η νομιμοποίηση του SRM από το υπάρχον Ευρωκοινοβούλιο.

Οι προτάσεις αυτές που συμφωνήθηκαν χθες στο ECOFIN θα τεθούν τώρα σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης στον τρίλογο (Ευρωκοινοβούλιο/Κομισιόν/Συμβούλιο) με την προσδοκία μιας συμφωνίας στα τέλη του επόμενου μήνα.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook