Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη ξεκίνησε γύρω στη 1 το μεσημέρι το παναγροτικό συλλαλητήριο στη πλατεία Βάθη που θα κορυφωθεί με πορεία στη Βουλή.
Στο συλλαλητήριο βρίσκονται αγρότες από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.Στο συλλαλητήριο βρίσκονται αγρότες από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Το παρόν στη μαζική κινητοποίηση των αγροτών έδωσε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πειθαρχήσει στα αιτήματα των αγροτών γιατί είναι δίκαια» υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο η ελληνική ύπαιθρος. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα χωριά μας και την ελληνική ύπαιθρο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε, ότι «ο σημερινός αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης» και τόνισε ότι οι αγρότες δεν θα υποχωρήσουν.
Την αγανάκτησή τους για το φορολογικό αλλά και για θέματα που αφορούν το κόστος παραγωγής εκφράζουν με δηλώσεις τους στο Agronews οι αγρότες που μετέχουν στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, ο πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Γερολιμάκης δήλωσε: «Δυναμικό παρόν θα δώσουν όλοι οι αγρότες ειδικά και στο αυριανό παγκρήτιο συλλαλητήριο». Επίσης, ο κ. Κουκούλης Παναγιώτης από το μπλόκο Μαυροβουνίου Πέλλας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μας πετάξουν έξω από τα χωράφια μας» και συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού όχι συμβολικά αλλά για αρκετές ώρες και σχεδιάζουν και μεγάλο συλλαλητήριο στην Κεντρική Μακεδονία.
Να σημειωθεί ότι στο συλλαλητήριο μετέχουν αγρότες από τις εξής περιοχές: Αίγιο, Ηλεία, Ορχομενός, μπλόκα Πέλλας, Θεσσαλία, Κρήτη, Χαλκιδική και Δυτική Αχαΐα. Επίσης, συμμετέχουν και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) καθώς και σύλλογοι από Αχαΐα, Μεσσηνία και Ηλεία.
Από τις 4 τα ξημερώματα δεκάδες λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση την Αθήνα, ενώ πάνω από 200 Κρητικοί από το Ηράκλειο και τα Χανιά ταξίδεψαν για να συναντηθούν με τους συναδέλφους τους στην πλατεία Βάθη.
Καλέσματα για το συλλαλητήριο έχουν εκδώσει ήδη οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας Θεσσαλίας, των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου καθώς και από μπλόκα της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς φορείς αγροτών από όλη τη χώρα και θα πραγματοποιηθεί κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μπούτα, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και επικεφαλής της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.
Στο συλλαλητήριο έχουν ανακοινώσει ότι θα λάβουν μέρος και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών.
Εν τω μεταξύ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών, η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους δημόσιους υπαλλήλους να μετάσχουν στη συγκέντρωση, ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 14:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους αυτοαπασχολούμενους να συγκεντρωθούν στις 13:00 στην Ομόνοια και από εκεί να κατευθυνθούν στην συγκέντρωση των αγροτών.

Οι συντονιστικές επιτροπές εξέδωσαν κοινό ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση που είναι πέντε και αφορούν:

Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζεται από 1-1-2014 και άμεση συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού με εφαρμογή του από το 2015.
Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα.
Κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκοτόπους.
«Πάγωμα» των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια και πάγωμα των πλειστηριασμών για 5 χρόνια.
Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου-νωπού γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα στις 7 με 10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, γιατί όπως επισημαίνουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τους καταναλωτές.

Παγκρήτιο Συλλαλητήριο

Την ίδια ώρα παγκρήτιο συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι αγρότες της Κρήτης την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο από όλα τους αγρότες είναι η φορολόγηση και μάλιστα από το πρώτο ευρώ όλων των αγροτικών εισοδημάτων. Με λίγα λόγια δεν θα γλιτώσουν από την εφορία ακόμα και οι φτωχοί συνταξιούχοι αγρότες στα χωριά που παίρνουν 350 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ και διατηρούν εισόδημα 500 – 1000 ευρώ το χρόνο από το λάδι. Ακόμα και αυτό το πενιχρό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 13%.
Άνθρωποι δηλαδή που δεν έχουν χρήματα να πληρώνουν το «χαράτσι» για τα σπίτια τους, στους οποίους έχουν «κοπεί» τα επιδόματα και τα δώρα του Πάσχα και της Πρωτοχρονιάς, θα αναγκαστούν τώρα να δίνουν… μερίδιο στο κράτος και από το πενιχρό αγροτικό εισόδημα τους, που θα συμπληρώνει το νέο φόρο που επιβάλλεται από φέτος στα χωράφια! Επίσης, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο (είναι πάρα πολλοί) θα πληρώνουν επιπλέον στην εφορία 1.300 ευρώ συν το φόρο για τα χωράφια!
Σύμφωνα με τους αγρότες αυτά τα μέτρα οδηγούν το αγροτικό κόσμο μακριά από τη γη του, στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα αστικά κέντρα, στην προσπάθεια του να επιβιώσει.
Οι αγροτικές οργανώσεις θέτουν τρεις «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν υποχωρούν: Άρση του μέτρου της φορολόγησης της αγροτικής γης από το πρώτο ευρώ και καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 10.000 ευρώ, ποσό ύψους 20.000 ευρώ να δικαιολογείται για διάφορες δαπάνες και άρση του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΟΑΣΝΗ που συνεδρίασε το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου το συλλαλητήριο της Πέμπτης θα ξεκινήσει στις 10 πμ από τη λεωφόρο 62 Μαρτύρων του Ηρακλείου έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Το πρόγραμμα του συλλαλητηρίου θα κριθεί από τη συμμετοχή του αγροτικού κόσμου και από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι αγρότες στη λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη για κινητοποιήσεις περίοδο καθώς οι περισσότεροι αγρότες αυτές τις μέρες κλαδεύουν τις καλλιέργειες τους, ενώ η θερμοκηπιακή παραγωγή είναι στο «φόρτε» της.
agronews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook