Έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο σκέφτηκε η Greenpeace προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις επικίνδυνες, όπως υποστηρίζει, πηγές ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών: Aδειασε ένα φορτηγό της, γεμάτο κάρβουνο, έξω από την προεδρική κατοικία του Φρανσουά Ολάντ.

Η διαμαρτυρία έγινε μόλις τέσσερις ώρες πριν την άφιξη της Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι και τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο. Δώδεκα ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν από τη γαλλική αστυνομία ενώ η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο και τα συνεργία καθαρισμού απομάκρυναν με φτυάρια τον άνθρακα.

Όπως υποστήριξαν οι ακτιβιστές, το φορτηγό περιείχε δύο κοντέινερ με πυρηνικά απόβλητα. Αν και το υγρό μέσα στα κοντέινερ περιείχε ραδιενεργό τρίτιο σε επίπεδα πολύ ανώτερα από τα φυσιολογικά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές δεν αποτελούσε πυρηνική απειλή για τα συνεργεία καθαρισμού ή για την αστυνομία.

Στόχος των ακτιβιστών ήταν να στείλουν ένα μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στην Άνγκελα Μέρκελ «να εγκαταλείψουν ενέργειες που θεωρούνται επικίνδυνες -τον άνθρακα και τα πυρηνικά- και να συμφωνήσουν επιτέλους σε μια αληθινή ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο ακτιβιστής Σεμπαστιάν Μπλαβιέρ. Η οργάνωση ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να δεσμευτούν για την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 45% μέχρι το 2030.

Παρόλα αυτά, το περιστατικό δημιούργησε νέα ερωτηματικά σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας ευαίσθητων περιοχών στην Γαλλία, όπως είναι η προεδρική κατοικία. Πρόσφατα, το γαλλικό παράρτημα της Greenpeace είχε πραγματοποιήσει ειρηνικές εφόδους σε πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία, με στόχο να αναδείξει τους κινδύνους ασφαλείας.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook