Ως… μάννα εξ ουρανού περιμένουν χιλιάδες επιτηδευματίες, τις διατάξεις που θα διευρύνουν το πεδίο των συμψηφισμών σε όλο το Δημόσιο. Ο λόγος είναι προφανής και δεν είναι άλλος από το ότι ενώ εμφανίζονται στις «μαύρες» λίστες των οφειλετών, περιμένουν επί μήνες από το υπουργείο Οικονομικών επιστροφές ΦΠΑ, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Δημοσίου αλλά και έναντι τρίτων επιτηδευματιών.

Τα νεώτερα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ είναι πραγματικά αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα 5.607 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, εκ των οποίων οι 3.630 είναι σε αναμονή άνω των 120 ημερών, παρά το ότι και το Μνημόνιο «απαγορεύει» κάτι τέτοιο αλλά και ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο οδηγία στις εφορίες να μην ξεπερνά ο χρόνος αναμονής τις 90 ημέρες. Σε πείσμα όλων αυτών, το… ρεκόρ αναμονής διαμορφώνεται στις 944 ημέρες!!! Όσον αφορά στα ποσά που βρίσκονται στον \”αέρα\”, ξεπερνούν τα 834 εκατ. Ευρώ!

Την ίδια ώρα, με το 25% των υπόχρεων ΦΠΑ να εξακολουθεί να μην υποβάλει δηλώσεις, παρά τις οχλήσεις του υπουργείου Οικονομικών, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε νέες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν από τον επόμενο μήνα κι αυτό στη καλλίτερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η καταληκτική προθεσμία της 20ης Φεβρουαρίου ισχύει ως έχει και όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους θα υποστούν τις συνέπειες. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει, πάντως, ότι οι αλλαγές στα πρόστιμα, που επίκεινται με το νομοσχέδιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ, άρα και αυτοί οι παραβάτες θα πέσουν στα… μαλακά.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook