Νέος, δυναμικός, γενναίος, αψύς… αναιδής! Ο 39χρονος Ματέο Ρέντζι που τη Δευτέρα το πρωί θα λάβει από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει έναν πίνακα με τις ηλικίες των ευρωπαίων αρχηγών κρατών. 

Ο εντολοδόχος Ρέντζι επιδιώκει να προχωρήσει με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της Γερουσίας έως τα τέλη Φεβρουαρίου για να ακολουθήσουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έως τα τέλη Μαρτίου, μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τον Απρίλιο και του φορολογικού συστήματος το Μάιο.

Ακολουθεί ο 40χρονος Σαβιέ Μπετέλ (Xavier Bettel, γενν. στις 3 Μαρτίου 1973). Είναι δικηγόρος και πολιτικός από το Λουξεμβούργο, πρωθυπουργός από το Δεκέμβριο του 2013. Νωρίτερα υπηρέτησε ως Δήμαρχος της Πόλης του Λουξεμβούργου και βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα. Είναι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ο τρίτος αρχηγός κυβέρνησης στην Ευρώπη με αυτόν το σεξουαλικό προσανατολισμό, μετά την πρωθυπουργό της Ισλανδίας Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ και το Βέλγο πρωθυπουργό Έλιο Ντι Ρούπο.

Τρίτος κατά σειρά ο επίσης 40χρονος, Τζόζεφ Μούσκατ (αγγλ. Joseph Muscat).  Μαλτέζος πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας από τις 11 Μαρτίου 2013. Είναι αρχηγός του Εργατικού Κόμματος από τις 6 Ιουνίου 2008 και αρχηγός της Αντιπολίτευσης από την 1 Οκτωβρίου 2008 μέχρι τις 10 Μαρτίου 2013. Προηγουμένως, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 μέχρι το 2008.

Μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές του Μαρτίου του 2013, ο Μούσκατ ανέλαβε πρωθυπουργός της χώρας στις 11 Μαρτίου 2013.

Στον πίνακα την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο 42χρονος  Γίρκι Κατάινεν (Jyrki Tapani Katainen). Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1971, είναι Φινλανδός πολιτικός, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (Kokoomus) και πρωθυπουργός της χώρας από τις 22 Ιουνίου 2011. Διετέλεσε υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έπειτα από την εκλογική του νίκη το 2011 σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού.

Δέκατος, σε ηλικία 47 ετών, είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, εικοστός ο 58χρονος Ραχόι, ενώ ακολουθεί η 59χρονη Ανγκελα Μέρκελ και ο επίσης συνομήλικος Φρανσουά Ολάντ. Από την κατάταξη δεν λείπει ο 62χρονος Αντώνης Σαμαράς, ενώ τη λίστα «κλείνει» ο 67χρονος Νίκος Αναστασιάδης

\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook