Παράταση δύο ετών, μέχρι τις 31/12/2015, ζήτησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) σε κάθε Περιφέρεια.
Παράλληλα, στην εισήγησή της προς το Υπ.Εσωτερικών, για την Περιφέρεια Κρήτης, η ΚΕΔΕ αναφέρει την άποψη για έναν ΦΟΔΣΑ στο νησί, αλλά και την άποψη για δύο ΦΟΔΣΑ με την συνέχιση της πετυχημένης λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ για την δυτική Κρήτη.
Επομένως, τώρα πλέον το τι θα συμβεί αποτελεί θέμα απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Εσωτερικών.
Τα παραπάνω, προκύπτουν από την απάντηση του Υπ.Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, προς τον Βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. κ.Κ.Βιρβιδάκη, ο οποίος κατέθεσε ως αναφορά, σχετική αναλυτική επιστολή του προέδρου της ΔΕΔΙΣΑ, προς τον Υπ.Εσωτερικών.
Υπενθυμίζεται – όπως αναφέρει και στην απάντησή του και ο κ.Μιχελάκης – η Ε.Ε. του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Κρήτης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υπάρξει ένας Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων στο νησί, στον οποίο θα συγχωνευθεί και η ΔΕΔΙΣΑ.
Όμως υπήρξαν έντονες και αιτιολογημένες αντιδράσεις καθώς η ΔΕΔΙΣΑ – ως μονάδα πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα – μπορεί και πρέπει να παραμείνει ως ένας ΦΟΔΣΑ και να δημιουργηθεί ένας ακόμη αντίστοιχος Φορέας στην ανατολική Κρήτη και – γιατί όχι – στα πρότυπα της ΔΕΔΙΣΑ.
Με τον τρόπο αυτό – και λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της Κρήτης – εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο από έναν και μόνο Φορέα.
Να σημειωθεί πως η ΚΕΔΕ που ανέλαβε να καταθέσει συνολική εισήγηση στο Υπ.Εσωτερικών, αρχικά είχε υπολογίσει μόνο την άποψη της πλειοψηφίας για έναν ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη, αλλά τελικά στην εισήγηση που κατέθεσε, αναφέρει και τις δύο απόψεις , για την δημιουργία δύο ΦΟΔΣΑ.
Απομένει πλέον στον Υπ.Εσωτερικών το να αποφασίσει εάν θα δοθεί παράταση έως το τέλος του 2015 και εάν στην Κρήτη θα υπάρχουν δύο Φορείς με την ΔΕΔΙΣΑ να συνεχίζει την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων.
Δείτε την απάντηση του Υπ.Εσωτερικών εδώ
Δείτε την αναφορά για την ΔΕΔΙΣΑ εδώ
Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook