Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών και ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

"Ως Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων χαιρετίζουμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες που από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη όλο το τελευταίο διάστημα βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα για να δώσουμε μία μάχη επιβίωσης κόντρα στη αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Χαιρετίζουμε την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου της Τετάρτης 19/2/2014. Οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας δείξαμε ότι μπορούμε να παλέψουμε ενωμένοι ενάντια στο ξεκλήρισμά μας.

Ο συντονισμός των μικρομεσαίων αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο στα αιτήματα και τις μορφές πάλης όπως εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων αποτελεί παρακαταθήκη για το αγροτικό κίνημα. Όλο το αγωνιζόμενο κομμάτι της μικρομεσαίας αγροτιάς παλεύει ενωμένο κάτω από την ίδια σημαία!

Μαζί με τα αδέρφια μας τους εργάτες, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους σπουδαστές μπορούμε να βάλουμε εμπόδιο στην ΕΕ, την ΚΑΠ και την συγκυβέρνηση.

Η δύναμή μας είναι η ενότητα ενάντια στον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια που μας παίρνουν τα προϊόντα μας κοψοχρονιά, μας πουλάνε πανάκριβα εφόδια, πανάκριβο ρεύμα και τις κυβερνήσεις τους που μας χαρατσώνουν, μας κόβουν τις συντάξεις, μας κλείνουν τα νοσοκομεία, πετάνε τα παιδιά μας έξω από τα σχολεία!

Η δύναμή μας όμως μεγαλώνει και όσο και εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιλαμβανόμαστε το ρόλο του καθενός μέσα στο κίνημα.

Όλη αυτή η περίοδος πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να βγάλουμε συμπεράσματα από τη στάση της ηγεσίας της ΟΑΣΝΗ που έδειξε στην πράξη ότι είναι μακριά από τα συμφέροντά μας.

Δεν έβγαλε κουβέντα για το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, έκανε τεράστιες προσπάθειες να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο των αγροτών πανελλαδικά, δεν έκανε τίποτα για να οργανώσει τον αγώνα των αγροτών μέσα από αγροτικούς συλλόγους, κάτω στα χωριά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για την προετοιμασία μίας κινητοποίησης επιστρατεύει όλο τον τοπικό κρατικό μηχανισμό, δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες, όλους αυτούς δηλαδή που υλοποιούν κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική.

Από την άλλη προβάλει αιτήματα που είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης. Επί της ουσίας η ηγεσία της ΟΑΣΝΗ δουλεύει κυρίως για τους μεγάλους αγρότες.


Το γεγονός ότι συμμετέχουν και ότι κάνουν το παν για να νεκραναστήσουν τις ξεπουλημένες οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ που χρόνια έπαιζαν το ρόλο του κυβερνητικού εταίρου, που δεν έλεγαν κουβέντα για κινητοποίηση και χαράτσωναν τους αγρότες μέσα από τον ΕΛΓΑ, δείχνει τι κίνημα θέλουν, ένα αγροτικό κίνημα υποταγμένο στην εναλλαγή των κυβερνήσεων, όπου θα υλοποιείται το ξεκλήρισμα μας με το ελάχιστο κόστος, ενώ παράλληλα οι μεγάλοι αγρότες θα γίνονται μεγαλύτεροι.

Οι αγρότες του Ηρακλείου πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την στάση της, να αξιοποιήσουν την πανελλαδική πείρα των αγροτών που όλους αυτούς τους έχουν βάλει στην μπάντα. Επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι η ηγεσία του ΟΑΣΝΗ είναι μακριά από τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

- Όχι στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000
ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

- Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

- Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – ΕΙΣΟΔΗΜΑ - ΥΓΕΙΑ

- Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014-2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

- Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ γεωτρήσεις, κ.ά, όπως και στα νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα. Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

- Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. "