Να αποτραπεί η "καταστροφή" των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο θάλασσα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά στην επιστολή αναγράφονται τα εξής:

"Έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση που δημοσίευσε αρχικά το BBC στην ιστοσελίδα του αλλά και άλλα δίκτυα ενημέρωσης, βάσει των οποίων γίνεται αντιληπτό ότι ένα μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών, (Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ.), κατανοώντας ότι:

1. Η επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

2. Ο κίνδυνος πρόκλησης εκτεταμένης ή μη οικολογικής καταστροφής στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία μεταφοράς και εξουδετέρωσης (υδρόλυσης) των Συριακών χημικών όπλων στην καρδιά της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου, αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά.

3. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για την αποτελεσματικότητα της υδρόλυσης σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος και φοβούνται την μακροχρόνια μόλυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση και ειδικά από τα υπουργεία Εξωτερικών , Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας, να δείξουν την οικολογική τους ευαισθησία και να αποτρέψουν την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, στα διεθνή νερά της Μεσογείου, με τους πιθανολογούμενους κινδύνους και τις επιπτώσεις για το τοπικό οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής."