Εκστρατεία κατά του προβλήματος της μαθητικής διαρροής στο νησί, ετοιμάζει η εισαγγελέας Εφετών Κρήτης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έχει συλλέξει στοιχεία για τον αριθμό των μαθητών που εγκαταλείπουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση είτε για να εργαστούν σε οικογενειακές επιχειρήσεις είτε για να ασκήσουν κάποιο άλλο ελεύθερο επάγγελμα που συνήθως άπτεται του τουριστικού τομέα είτε απλώς παραμένουν άεργοι.

Εξ άλλου, η τελευταία έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το 2010, έδωσε ανησυχητικά στοιχεία για την Κρήτη σε σχέση με τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο καθώς θέλει ποσοστό 50,3% να έχει εκπαίδευση μέχρι το δημοτικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα φτάνει μόλις το 38,1% ενώ από τη σύγκριση σε επίπεδο γεωγραφικής Περιφέρειας της μαθητικής διαρροής των σχολείων γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο) διαπιστώθηκε ότι η δυσμενέστερη κατάσταση παρουσιάζεται στην Κρήτη, στην Αττική και στα Ιόνια Νησιά, όπου και στο Γυμνάσιο και στο Ενιαίο Λύκειο καταγράφονται ποσοστά υψηλότερα από τους αντίστοιχους εθνικούς μέσους όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Εφετών πρόκειται αφ’ ενός να επιβάλλει κυρώσεις στους γονείς των εφήβων που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο και αφ’ ετέρου θα αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης της κρητικής κοινωνίας, με τη συνεργασία και άλλων θεσμικών φορέων, ώστε να κινητοποιήσει τα αντανακλαστικά των οικογενειών ως προς την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών τους, γεγονός που θα τους δώσει εφόδια για την περαιτέρω ωρίμανση της σκέψης τους και θα τα αποτρέψει από ενδεχόμενη δυσάρεστη εξέλιξη της ζωής τους.

Η από έδρας επαφή της εισαγγελέως Εφετών με άτομα νεαρής ηλικίας και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, την οδήγησε στην απόφαση να αναλάβει ενεργά δράση για την προστασία των ανηλίκων σε σχέση με την υποχρεωτική εκπαίδευσή τους όπως αυτή υπαγορεύεται από το νόμο.

Η κυρία Χρυσογιάννη από τη θέση της ως λειτουργός της Δικαιοσύνης φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα σε ό,τι αφορά τα άτομα (άνδρες) ηλικίας 18-25 ετών: ότι η πλειοψηφία εκείνων που οδηγούνται στο ακροατήριο δικαστηρίων για κάποια υπόθεση προκειμένου να λογοδοτήσουν για πράξεις εγκληματικές είναι παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο είτε σε κάποια τάξη του Δημοτικού είτε αμέσως μετά την φοίτησή τους σε αυτό είτε σε κάποια τάξη του Γυμνασίου.

Παιδιά που δεν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φαίνεται πως, σε σχέση με συνομήλικους τους που συνεχίζουν το σχολείο, έχουν συχνότερα παρεκκλίνουσα συμπεριφορά και ρέπουν ευκολότερα προς το έγκλημα γεγονός που μπορεί να τα καταστήσει στο μέλλον παραβάτες. Η κυρία Χρυσογιάννη είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει το νόμο που αφορά τόσο την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών στην πρωτοβάθμια όσο και τον αντίστοιχο που αφορά την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα, η μη εγγραφή ανηλίκων ως προς την φοίτηση τους στο Δημοτικό Σχολείο και η μη εγγραφή των μαθητών στο Γυμνάσιο, επιφέρει την τιμωρία των προσώπων που έχουν την επιμέλεια των ανηλίκων και παραλείπουν είτε την εγγραφή τους είτε την εποπτεία τους ως προς την φοίτηση των παιδιών και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Να σημειωθεί ότι παρόμοια πρωτοβουλία είχε πάρει πριν τρία χρόνια η τότε εισαγγελέας Ρεθύμνου, Λευκοθέα Τερζιτάνου, η οποία είχε ασκήσει δίωξη εναντίον των γονέων των παιδιών του νομού που είχαν εγκαταλείψει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Η τιμωρία όμως που προβλέπεται από το νόμο είναι τόσο ήπια (χρηματικό πρόστιμο περίπου πεντακοσίων ευρώ) που φαίνεται ότι δεν είναι ικανή να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τη λύση του προβλήματος. Για τον λόγο αυτό, η εισαγγελέας Εφετών φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών, κοινωνικού χαρακτήρα, που θα λειτουργήσουν προληπτικά στην καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής. Η ίδια, έχει έρθει ήδη σε επαφή με διάφορους φορείς ανά νομό και πρωτοστατεί στην εκπόνηση ενός σχεδιασμού που αφορά γενικότερα την προστασία των ανηλίκων.

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook