Με δύο έγγραφά της προς τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και προς τον διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, η διευθύντρια δασών Χανίων κα Πολύμνια Σκλαβάκη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη έλλειψη ιατρικής κάλυψης για τους επισκέπτες του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο τα 16 χιλιόμετρα του φαραγγιού περπατούν καθημερινά περίπου 100 – 300 επισκέπτες, που αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 1000 το καλοκαίρι, και οι οποίοι μπορούν να ελπίζουν σε παροχή ιατρικής βοήθειας μόνο στα τελευταία τρία χιλιόμετρα πριν την Αγία Ρουμέλη, όπου υπάρχει γιατρός.

Η επιστολή προς τον Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

«Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πολύ σοβαρό και φλέγον θέμα της υπηρεσίας μας. Την ιατρική κάλυψη του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (Σαμαριάς) στο σταθμό Α΄βοηθειών που βρίσκεται εντός του οικισμού της Σαμαριάς κατά την περίοδο λειτουργίας του, από αρχές Μαΐου έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Η ιατρική κάλυψη του ΕΔΛΟ είναι απολύτως απαραίτητη τόσο για ουσιαστικούς λόγους (ασφάλεια και φροντίδα των επισκεπτών), όσο και για λόγους που σχετίζονται με τη διαμόρφωση μιας ικανοποιητικής, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εικόνας για τη λειτουργία του Δρυμού.

Κατά την περίοδο λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού το 2010, ο σταθμός Α΄ βοηθειών του οικισμού της Σαμαριάς δεν διέθετε ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών (χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθεί μείζον ζήτημα) και να δημιουργηθεί αρνητική εν γένει εντύπωση στους χιλιάδες επισκέπτες.

Επί σειρά ετών η παρουσία ιατρού στο σταθμό αυτό καλυπτόταν από οπλίτη ιατρό είτε της V Μεραρχίας Πεζικού (Χανιά) είτε του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (Σούδα).
 
Με την παραπάνω σχετική αλληλογραφία που σας κοινοποιείται απευθυνόμαστε στο ΥΠΕΚΑ, στο ΥΕΘΑ και στο Γενικό νοσοκομείο Χανίων για εξεύρεση λύσης του θέματος.

Παρακαλούμε για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σας με στόχο την έγκαιρη ιατρική κάλυψη του ΕΔΛΟ

Η επιστολή προς το Νοσοκομείο Χανίων

«Αξιότιμε κύριε Διοικητά. Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς κατά την περίοδο λειτουργίας του, από αρχές Μαΐου έως και το τέλος Οκτωβρίου δέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες. Η παρουσία ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού στο σταθμό Α΄ βοηθειών που βρίσκεται εντός του οικισμού της Σαμαριάς στη μέση περίπου της διαδρομής των επισκεπτών, αλλά και στο ιατρείο της Αγίας Ρούμελης, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια και φροντίδα των
επισκεπτών.

Κατά την περίοδο λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού το 2010, ο σταθμός Α΄ βοηθειών του οικισμού της Σαμαριάς δεν διέθετε ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολύ σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση ιατρικών περιστατικών (χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθεί μείζον ζήτημα) και να δημιουργηθεί αρνητική εν γένει εντύπωση στους χιλιάδες επισκέπτες.

Πέντε με δέκα, κατά μέσο όρο, περιστατικά σε καθημερινή βάση χρήζουν ιατρικής αντιμετώπισης στο σταθμό Α΄ βοηθειών του οικισμού της Σαμαριάς αριθμός που αυξάνει κατά πολύ τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την στελέχωση του σταθμού Α΄ βοηθειών του οικισμού της Σαμαριάς και του ιατρείου της Αγίας Ρούμελης με προσωπικό ιατρικής – νοσηλευτικής ειδικότητας για το ανωτέρω διάστημα.

Παρακαλούμε επίσης, όπως μας κρατάτε ενήμερους για την πρόοδο των ενεργειών σας, ενώ η κάθε είδους υποστήριξη από πλευρά της υπηρεσίας μας είναι δεδομένη.»

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook