Συντρίμμια και αίμα παντού. Εκκλησίες και ξενοδοχεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Οι ελεύθεροι σκοπευτές θερίζουν τους διαδηλωτές. Η πλατεία Ανεξαρτησίας γεμάτη από νεκρά σώματα. Άνθρωποι που θρηνούν και άλλοι, που έχουν τραυματιστεί και ζητούν βοήθεια.

Η αιματοχυσία δεν έχει τέλος στην Ουκρανία και η χώρα αναμένεται να ζήσει μια νύχτα κόλαση, καθώς οι διαδηλωστές κρατούν 67 αστυνομικούς αιχμαλώτους και το υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να κάνει χρήση της βίας για την απελευθέρωσή τους.

Οι αρχές του δήμου του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών διαδηλωτών από την Τρίτη ανήλθε σε 67.
\”67 πτώματα βρίσκονται ήδη στην ιατροδικαστική υπηρεσία\”, αναφέρειχαρακτηριστικά.

\"\"
Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, προσανατολίζεται προς την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που έχει υπόψη του το Αθηναϊκό Πρακτορείιο Ειδήσεων, οι “στοχευμένες κυρώσεις” κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.

Επιπλέον, το σχέδιο συμπερασμάτων προβλέπει την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.

Όπως ανέφεραν πηγές της ελληνικής προεδρίας, μεταξύ των χωρών – μελών της Ένωσης υπάρχει ευρεία συναίνεση και στα δύο περιοριστικά μέτρα (θεωρήσεις διαβατηρίων και πάγωμα λογαριασμών) αλλά ταυτόχρονα η πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στα όπλα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν \”την ανησυχία της ΕΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία\”, σημειώνοντας ότι \”τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή\”.

Επιπλέον, κάνουν έκκληση για \”άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα\”, καλούν δε την κυβέρνηση της Ουκρανίας \”να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση\” και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης \”να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και σε πράξεις βίας\”.

Τέλος, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθούν «κίνητρα» προς τον Ουκρανικό λαό, όπως π.χ. η απελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ουκρανούς πολίτες, αλλά και ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

\"\"

Κίεβο: \”Πεθαίνω\”

Συγκλονίζει η φωτογραφία που μοιράστηκε μέσω του twitter η εθελόντρια στην παροχή πρώτων βοηθειών Ολέσια Ζούκοφσκα, από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, όπου εμφανίζεται αιμόφυρτη ενώ έχει δεχθεί σφαίρα στο λαιμό από ελεύθερο σκοπευτή.

«Πεθαίνω» γράφει η κοπέλα, η οποία βρισκόταν εκεί για να προσφέρει βοήθεια σε όποιον είχε ανάγκη από περίθαλψη στην πνιγμένη στο αίμα πλατεία, στο τελευταίο tweet της πριν σιωπήσει. Ωστόσο, παρόλο που οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε πεθάνει, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ζωντανή και νοσηλεύεται.

\"\"

\"\"

\"\"

Ομπάμα σε Γιανούκοβιτς: Απέσυρε αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας!
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και τις αρχές της Ουκρανίας να σεβαστούν το δικαίωμα των Ουκρανών πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί από τον πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και τις δεκάδες νέους θανάτους που αναφέρθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα.

\”Είμαστε σοκαρισμένοι από τα πλάνα (στα οποία απεικονίζονται) ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού τους\”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ακόμη η προεδρία των ΗΠΑ κάλεσε τον ουκρανικό στρατό «να μην εμπλακεί στη σύγκρουση, η οποία πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα» και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της χώρας στην ΕΕ για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

Το χρονικό της νέας αιματοχυσίας

Ξαφνικά, επικράτησε χάος και πανικός. Διαδηλωτές φορώντας κράνη και οπλισμένοι με ρόπαλα και ασπίδες, ανέβηκαν στα δικά τους οδοφράγματα και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που οπισθοχώρησαν για αρκετές εκατοντάδες μέτρα εγκαταλείποντας το έδαφος που κατέλαβαν με έφοδο κατά τη διάρκεια της νύκτας. Έτσι, ανακατέλαβαν την πλατεία Ανεξαρτησίας, το σύμβολο του κινήματος αμφισβήτησης του Γιανουκόβιτς. 

\"\"
\"\"
\"\"
Ο ανταποκριτής του Guardian, Ian Traynor, μετέδωσε πως από τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν, είδε τουλάχιστον 30 τραυματίες.

\"\"

\"\"

\"\"
Οι εικόνες σοκάρουν: άνθρωποι αλλόφρονες να μεταφέρουν τραυματίες σε αυτοσχέδια φορεία. Φωτιές, εκρήξεις, ρίψεις νερού από την αστυνομία, μολότοφ από τους διαδηλωτές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κάλυψαν την οπισθοχώρησή τους με πυρά πλαστικών σφαιρών που τραυμάτισαν περί τους δέκα διαδηλωτές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα ιατρικά κέντρα εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

\"\"

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έγιναν στόχος των πυρών ελεύθερου σκοπευτή πριν από την έφοδο των διαδηλωτών και ότι είκοσι αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

\"\"

Ο Christopher Miller, συντάκτης της Kiev Post μετέδωσε πως οι διαδηλωτές έπιασαν \”αιχμάλωτους\” τουλάχιστον πέντε άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Ιδού η φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter…

\"ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER @ChristopherJM
\"Αστυνομικοί

Αστυνομικοί αιχμάλωτοι των διαδηλωτών – Υπήρξαν και πληροφορίες πως 100 αστυνομικοί προσχώρησαν στις τάξεις της αντιπολίτευσης

Και όλα αυτά ενώ ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ΜΟΝΟ το τελευταίο 48ωρο \”ανεβαίνει\” στους 28, ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους 287.

\"\"

\"\"

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί περιλαμβάνονται στους τραυματίες από τις συγκρούσεις χθες το βράδυ στο κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

\"\"
Εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης, οι Ουκρανοί αθλητές που μετείχαν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το Σότσι.

\"\"

Συμφωνία στην ΕΕ για άμεση επιβολή κυρώσεων στην Ουκρανία

Στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας για το αιματοκύλισμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων συμφώνησαν οι επικεφαλής διπλωματίας των «28» στο έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί τάχιστα στην επιβολή των κυρώσεων, περιλαμβανομένης απαγόρευσης βίζας για αξιωματούχους, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμό εξαγωγής εξάρτυσης και υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βίαιη καταστολή.

Η πρόταση σχετικά με επιβολή εμπάργκου στις εξαγωγές όπλων από την Ουκρανία αποσύρθηκε.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται για τη βία και την υπέρμετρη άσκηση βίας στο Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, καλώντας τον να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου.

«Είμαστε εξοργισμένοι από τις εικόνες των δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν με αυτόματα όπλα κατά του ίδιου του λαού τους» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα καλεί εκ νέου σε διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -ο Αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης είχε καλέσει στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τελικό στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

«Καλούμε τον ουκρανικό στρατό να μην αναμειχθεί σε μία σύγκρουση που μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα. Η χρήση βίας δεν θα επιλύσει την κρίση. Καθαρά βήματα πρέπει να γίνουν για να τερματιστεί η βία και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα μειώσει την ένταση και θα απαντήσει στις αγωνίες του ουκρανικού λαού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

newsit.gr/in.gr
Φωτογραφίες Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook