Με τη διπλή προβολή υπό τον τίτλο Νέα ζητήματα για το έργο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα και της Αναστασίας Τζάκου συνεχίζεται το ερχόμενο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014, ώρα: 11.00΄, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Περτσελάκη σειρά προβολών ντοκιμαντέρ για τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες.

Τα ντοκιμαντέρ, δείγματα της σειράς Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, παραγωγή της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης (2008), θα προλογίσει η αρχιτέκτων Εύη Μουτσοπούλου, εργαστηριακός συνεργάτης στο ΤΕΙ Κρήτης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας: Τόποι και κλιματικός έλεγχος

Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 32 λεπτά

Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, Ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ένας από τους σημαντικότερους έλληνες μοντέρνους αρχιτέκτονες της γενιάς του, επικεντρώθηκε στη μελέτη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην επίλυση των προβλημάτων του κλιματικού ελέγχου, του φυσικού φωτισμού και του αερισμού των κτιρίων.

Στο ντοκιμαντέρ της Έφης Ξηρού, συνομιλεί με τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και μαζί μοιράζονται σκέψεις, σχέδια για το μέλλον, αλλά και αναμνήσεις έργων που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν όπως για παράδειγμα η ανοικοδόμηση της Σαντορίνης μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Για τον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα η αρχιτεκτονική πρέπει να είναι απλή και να συνδιαλέγεται με το περιβάλλον: «Η πιο νόστιμη ντομάτα, είναι εκείνη που την πλένεις στη θάλασσα και τη δαγκώνεις έτσι που την κρατάς στο χέρι σου».

Αναστασία Τζάκου: Η άλλη πλευρά της νεωτερικότητας
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 31 λεπτά

Η Αναστασία Τζάκου, έγινε ευρύτερα γνωστή για την επιμέλεια των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη του δημόσιου χώρου. Δημιουργώντας μια αφετηριακή αισθητική βάση, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναικείες φιγούρες της ελληνικής αρχιτεκτονικής σκηνής κατά τη δεκαετία του ΄60.

Ασχολήθηκε επίσης με το design και το έπιπλο, ενώ παράλληλα μαθήτευσε και κατόπιν συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους έλληνες αρχιτέκτονες, όπως τον Δημήτρη Πικιώνη και τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη αντίστοιχα. Τέλος, σημαντικό υπήρξε και το εκπαιδευτικό της έργο το οποίο υπηρέτησε από την έδρα της Κτηριολογίας και αρχιτεκτονικών συνθέσεων της σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέσα από τις αφηγήσεις της και τα σχόλια της Ελένης Φέσσα–Εμμανουήλ, καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ντοκιμαντέρ του Μάκη Φάρου, ξετυλίγονται οι σκέψεις και απόψεις της για την αρχιτεκτονική δημιουργία.

Όσοι βρεθούν με αυτή την ευκαιρία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση του ΙΜΚ με τίτλο: Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία, και να κάνουν τις αγορές τους από το Πωλητήριο του Μουσείου με έκπτωση ως και 25%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook