Το θέμα που ανέδειξε η υπόθεση λαθρεμπορίου ναυτιλιακού καυσίμου «έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα συστήματα εισροών-εκροών δεν έχουν καλύψει ακόμη όλο το φάσμα της εμπορίας στη διακίνηση καυσίμων» δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Αθανάσιος Σκορδάς.
«Αν δεν είχαν τοποθετηθεί τα GPS στα βυτιοφόρα, ούτε το προχθεσινό θα μπορούσε να γίνει. Στο μεταξύ, κάτι αντίστοιχο με τα συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια, θα εγκατασταθεί και στα σλέπια [σσ.: μικρά δεξαμενόπλοια] που μεταφέρουν το ναυτιλιακό καύσιμο» πρόσθεσε.

Ο κ. Σκορδάς ανέφερε ότι η εξίσωση του φόρου αποτρέπει τη δημιουργία οικονομικού κινήτρου, να πωλείται δηλαδή πετρέλαιο θέρμανσης για κίνησης και συνέχισε: «Αλλά δεν εμποδίζει την πώληση κλεμμένου πετρελαίου να διατεθεί στο εμπόριο. Αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της εφαρμογής αυτών των συστημάτων και στα βυτία και στις δεξαμενές και παντού».

«Είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα της εγκατάστασης στα πρατήρια και ήδη έχει ολοκληρωθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μέσα στις ημέρες στις πέντε περιφέρειες που είχαν υποχρέωση μέχρι 31 Μαρτίου 2014. Το αν παραβιάζουν κάποιοι τα συστήματα αυτά, έχουμε να κάνουμε, όπως το καταλαβαίνετε, με ευθεία παραβατικότητα και για εμάς δουλειά μας είναι να τους κυνηγάμε και να τους πιάσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Σκορδάς.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι μόνο δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να καταπολεμηθεί αλλά το φαινόμενο της λαθρεμπορίας καυσίμων αφέθηκε να γιγαντωθεί επειδή κάποιοι είχαν όφελος διαχρονικά από τις συναλλαγές με τους μεγαλολαθρέμπορους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας πετρελαίου.

«Η πρόσφατη εξάρθρωση δικτύου λαθρεμπορίας καυσίμων που επικοινωνιακά διαφημίστηκε από την κυβέρνηση σαν νίκη στον πόλεμο κατά της λαθρεμπορίας, παρά τα θετικά της στοιχεία, έρχεται να αποκαλύψει με τον πιο ωμό τρόπο τη θλιβερή πραγματικότητα που χρόνια τώρα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

»Την ύπαρξη δηλαδή, ενός παράλληλου σαθρού συστήματος νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων με πλοκάμια σε παράγοντες της αγοράς, διωκτικές αρχές, κρατικούς λειτουργούς και "συνδικαλιστές"» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ