Για ένα "εθνικό θέμα που θα μπορούσε να δρομολογηθεί αποφασιστικά αρκεί η κυβέρνηση να μην αρχίσει ξανά τη γνωστή της τακτική να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα", κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Νότης Μαριάς.

Συγκεκριμένα η δήλωσή του έχει ως εξής:

Το Μάρτιο 2013 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ.Αβραμόπουλος μετά από σχετική γραπτή ερώτησή μας ανέθεσε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να εκδώσει σχετική γνωμοδότηση για τη στοιχειοθέτηση από πλευράς ελληνικού δημοσίου των αξιώσεών του για τις πολεμικές γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Κατόπιν ακολούθησαν συνεχείς κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις με τις οποίες ζητούσαμε την έκδοση της παραπάνω γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Μάλιστα στις 17 Ιανουαρίου 2014 στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής μας προς τον Υπουργό Εξωτερικών καταγγείλαμε για άλλη μια φορά την πολύμηνη και απαράδεκτη κωλυσιεργία έκδοσης της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους για τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Ένα μήνα περίπου μετά τη συζήτηση της παραπάνω επίκαιρης ερώτησής μας για το κεφαλαιώδες αυτό Εθνικό θέμα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εδέησε επιτέλους να διαβιβάσει στο Υπουργείο Εξωτερικών με το υπ’αριθ. ΑΠ 23/11.2.2014 έγγραφό του το σχετικό πόρισμά του για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Κατόπιν τούτου και ενόψει της επικείμενης σύστασης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, όπως τόνισα και στη σημερινή μου παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, το κεφαλαιώδες αυτό εθνικό θέμα θα μπορούσε να δρομολογηθεί αποφασιστικά αρκεί η κυβέρνηση να μην αρχίσει ξανά τη γνωστή της τακτική να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.