Στον προσδιορισμό των επιστημονικών κριτηρίων για την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων στην λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με βάση την αποτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου ανά επάγγελμα, κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συγκρότησή της και ενώ οι πιέσεις της τρόικας για αλλαγές στα εργασιακά συνεχίζονται αμείωτες.

Σε πρώτη φάση η επιτροπή θα εξετάσει διάφορα κριτήρια όπως της νοσηρότητας, της θνησιμότητας ή του προσδόκιμου ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τα πρώτα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Θα ακολουθήσει δεύτερη μελέτη με εμπειρικά κριτήρια και αξιοποίηση συγκεκριμένων μελετών για κάθε επάγγελμα.

Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της επιτροπής στις 4 Μαΐου ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ζήτησε, από τα μέλη της επιτροπής, να εργασθούν χωρίς δεσμεύσεις και βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επιστημονικά κριτήρια.

Ο περιορισμός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών στο 10% του εργατικού δυναμικού, αποτελεί δέσμευση του μνημονίου, όμως τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας πιστεύουν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τον εξορθολογισμό την αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων και την διόρθωση των υπερβολών που έχουν γίνει κατά το παρελθόν.

Η Επιτροπή θα συνέλθει και πάλι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα υπάρξει αναλυτική εισήγηση του προέδρου της κ. Θεόδωρου Κωνσταντινίδη αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και θα συνεδριάζει καθημερινά έως και την Πέμπτη.

Στην Επιτροπή έχουν κατατεθεί ήδη 100 αιτήματα σωματείων και εργοδοτών που ζητούν την ένταξη ή την απένταξη επαγγελμάτων από τη λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook