Στην αποσαφήνιση ότι όποια περαιτέρω, περιορισμένη βοήθεια προς την Ελλάδα δε θα περιλαμβάνει και νέο «κούρεμα» του χρέους προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο CNBC.

Μιλώντας εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των G20 που πραγματοποιείται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «εάν η Ελλάδα χρειαστεί περαιτέρω, περιορισμένη, χρηματοοικονομική βοήθεια στο τέλος του έτους, όταν λήγει το τρέχον πακέτο βοήθειας, τότε είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Μέχρι τότε... η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «κούρεμα» αντίστοιχο με αυτό που οδήγησε σε απώλειες 53,5% τους ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, δε θα υπάρξει ξανά.

Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρωζώνη βρίσκονται στο σωστό δρόμο. «Η νευρικότητα των χρηματαγορών ως προς το εάν το ευρώ θα παραμείνει ένα σταθερό νόμισμα έχει ξεπεραστεί και αυτό είναι απόλυτα σωστό διότι το ευρώ παραμένει ένα από τα σταθερά νομίσματα παγκοσμίως», είπε.

«Έχουμε ξεπεράσει την ύφεση και συνολικά η ευρωζώνη έχει πλέον επιστρέψει σε δρόμο ανάπτυξης, μέτριας ανάπτυξης βεβαίως, όμως αυτό είναι καλύτερο από την ύφεση».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη οι χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να εξαιρεί την Γερμανία, η οποία προσφάτως έχει δεχθεί έντονη κριτική για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.


Λαγκάρντ: Όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας

Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην εκπομπή Q&A του αυστραλιανού κρατικού καναλιού του ABC.

Είπε μάλιστα πως λόγω της ανάκαμψης «όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943».

Η κυρία Λαγκάρντ απαντούσε σε ερώτηση μιας κοπέλας από το κοινό που συμμετείχε στη συζήτηση και είπε ότι μέτρα που επέβαλε η τρόϊκα στην Ελλάδα «έπληξαν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη» με τις αστοχίες τους.

Η κυρία Λαγκάρντ απάντησε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά την κρίση της Ελλάδας, αρχικά ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

«Όντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση» ομολόγησε αλλά σημείωσε ότι σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δινόταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο ταξίδι» με πολλές θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων αλλά τα σκληρά μέτρα ήταν απαραίτητα, όπως είπε, για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία.

Η κυρία Λαγκάρντ βρίσκεται στο Σίδνεϊ για την προετοιμασία των Συνόδων Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των G20.

protothema.gr