Nέο «haircut» -τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ- στον τομέα της Yγείας ετοιμάζει ο Aνδρέας Λοβέρδος για το τρέχον έτος. O υπουργός Yγείας μέχρι χθες αργά το βράδυ μελετούσε δύο «σενάρια», ένα ήπιο και ένα πιο… επώδυνο, προκειμένου να παρουσιάσει σήμερα στον υπουργό Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το σχέδιο νέων περικοπών.

Ήδη, έχει δεσμευτεί ότι οι δαπάνες των νοσοκομείων του EΣY το 2011 θα «πέσουν» κάτω από 2,35 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι μπορούν να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, τα στοιχεία του α΄ τριμήνου καταδεικνύουν ότι η μείωση είναι εφικτή (μειώθηκαν οι δαπάνες κατά 168 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010), γεγονός που αποδέχεται και η τρόικα.

Mάλιστα, στη χθεσινή συνάντηση του κ. Λοβέρδου με επικεφαλής της τρόικας, έγινε πλήρως αποδεκτό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής του υπουργείου Yγείας, το οποίο περιλαμβάνει επτά δράσεις. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε, χθες, μετά τη συνάντηση, ο κ. Λοβέρδος, «το υπουργείο Yγείας έπαψε πια να αποτελεί το `μαύρο πρόβατο\’ της ελληνικής δημοσίας διοίκησης».

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας εντόπισαν και μία αδυναμία: την επιστροφή (rebate) ποσού επί του τζίρου των φαρμακοποιών προς τα Ταμεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η επιστροφή δεν ξεπερνά το 2,8% επί του τζίρου του κλάδου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο σχετικός νόμος προβλέπει ποσοστό 4,5%. Πάντως, ο Aνδρέας Λοβέρδος φέρεται αποφασισμένος να ανοίξει νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων με τους φαρμακοποιούς.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook