Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 μονάδες, είναι το επόμενο μέτρο στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, εκ παραλλήλου με τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και την ενίσχυσή τους από το νέο ΕΣΠΑ.

Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών στην απασχόληση επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών, αφού η κυβέρνηση δεν τα συνδέει με «ανταλλάγματα» για παύση απολύσεων ή νέες προσλήψεις. Αρκείται σε εκκλήσεις, κυρίως προς τη βιομηχανία, για λήψη αποφάσεων ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.

Πάντως, εκπρόσωποι της βιομηχανίας αποφεύγουν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση που να συνδυάζεται με την απασχόληση.

Η διαμόρφωση του «οδικού χάρτη» για τη βιομηχανική πολιτική αποτέλεσε αντικείμενο της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, για πρώτη φορά σήμερα, Παρασκευή.

Συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, οι υφυπουργοί Θανάσης Σκορδάς, Ασημάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Δύο σενάρια για τη μείωση των εισφορών

Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες εκκρεμεί και είναι ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ι.Βρούτσης.

Ενόψει δε της επανεκκίνησης των συζητήσεων με την τρόικα, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το κόστος για την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ και αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του (όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1%, που έγινε χωρίς μείωση συντάξεων).

Ωστόσο, τόνισαν ότι το τελικό κόστος του μέτρου θα είναι μικρότερα, καθώς από αυτά τα 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αφαιρεθεί το όφελος που θα προκύψει από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εξαιτίας της μείωσης του κόστους της μισθοδοσίας (υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 30.000 νέες θέσεις εργασίας), καθώς και το πρόσθετο όφελος από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, άρα και των φορολογικών εσόδων.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται αν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις. Εξετάζονται δηλαδή δύο σενάρια: Το πρώτο είναι η εφάπαξ μείωσή του μέχρι το τέλος του 2014 και το δεύτερο η σταδιακή μείωσή του κατά 1,3% ετησίως μέχρι το 2016.

Δρομολογούνται τα μέτρα για το ενεργειακό κόστος

Στη Διυπουργική συζητήθηκε και η υλοποίηση των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη. Όπως ειπώθηκε, ένα μέρος από το όφελος θα περάσει άμεσα και στα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο, με τη μείωση της τιμής του καυσίμου.

Ακόμη, την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε διαβούλευση δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη λεγόμενη διακοψιμότητα (μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παροχής σε περιόδους αιχμής) και την αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Κ.Χατζηδάκης: η βιομηχανία έχει στοχοποιηθεί

«Η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Βιομηχανία σημαίνει απασχόληση» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκης, μετά τη σύσκεψη.

«Ο κλάδος της βιομηχανίας αντιστοιχεί περίπου με το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Γι\’ αυτό και η απόφαση του πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων για τα θέματα της βιομηχανίας» πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι η Διυπουργική Επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική θα συνεδριάζει σε τακτική βάση με στόχο τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη βιομηχανία.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε συναντήσεις σε τακτική βάση και να εκπονήσουμε ένα Οδικό Χάρτη για τη βιομηχανία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, ασχολούμενοι με συγκεκριμένα θέματα, με συγκεκριμένες πολιτικές: με το θέμα των αδειοδοτήσεων, με το θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ 2014-2020, με το ενεργειακό θέμα και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Μανιάτης: Τεράστιο πρόβλημα το ενεργειακό κόστος

«Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι\’ αυτό θα είναι και θέμα συζήτησης στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής. Ιδιαίτερα στη χώρα μας το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο εξαιτίας της μακροχρόνιας ύφεσης και ασφαλώς της γεωγραφικής θέσης της χώρας που δεν διευκολύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές» επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι με αφορμή το πακέτο μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, «που αναλογικά θα κατανεμηθεί και στις βιομηχανίες της χώρας, αλλά και στα νοικοκυριά», ζητήθηκε από την ίδια τη βιομηχανία «από την ιδιοκτησία, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα συγκεκριμένα μέτρα να λάβει τις αντίστοιχες θετικές αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία».

Τέλος ο κ. Μανιάτης είπε ότι συζητήθηκε και το μεγάλο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων. «Ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το θέμα των χρήσεων γης και το ζήτημα της ρύθμισης του χώρου και καταγράψαμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Κυβέρνηση αυτό το χρονικό διάστημα ώστε με συγκεκριμένα νομοθετήματα να μπορεί να απαντά στο ερώτημα του κάθε επενδυτή \’Που μπορώ να κάνω νόμιμα, τι\’. Και αυτή η απάντηση ήδη έχει αρχίσει να δίνεται».

Δ.Δασκαλόπουλος: Κινητήρια δύναμη η βιομηχανία

Πολύ θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι εφαρμόζονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Πολύ πρόσφατα ήδη, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ξεκινήσαμε την προσπάθεια η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την κρίση. Είναι πολύ θετικό ότι με τη σημερινή συνάντηση και την παρουσία όλων των Υπουργών, αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις αυτές.»

» Γιατί το θέμα μας, δεν είναι να προσέξουμε τη βιομηχανία. Το θέμα είναι να κάνουμε τη βιομηχανία που δίνει τις σταθερές δουλειές σε αυτό τον τόπο, την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη».

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των παροχών αυτών στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις στην απασχόληση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αρκέστηκε να πει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί αυτόματα εφόσον βελτιωθούν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, ενώ παρέπεμψε σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά για τις επιπτώσεις των μέτρων στην απασχόληση.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της βιομηχανίας που μετείχαν στη συνεδρίαση απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση που να συνδυάζεται με την απασχόληση.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook