Με ελαφρές απώλειες και σημαντική καθίζηση του τζίρου έκλεισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι βασικοί παίκτες (ξένοι θεσμικοί) δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας την ανακοίνωση νεότερων ειδήσεων που θα δώσουν κατεύθυνση στην αγορά.

Βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης τις επόμενες εβδομάδες θα είναι οι εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τον τραπεζικό χώρο είναι οι εξής :

• Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της Blackrock και καθορισμός των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.
• Κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
• Ιδιωτικοποίηση Eurobank.

Τα αποτελέσματα της Blackrock αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις μιλούν για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 5 δις ευρώ, ελαφρά αυξημένες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Εστιάζονται δε στην Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, όπου αναμένεται να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο Τ.Χ.Σ. ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους.

Αγκάθι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εξελίσσεται το ζήτημα της τροποποίησης των όρων των warrants. Η τρόικα φαίνεται ότι δεν επιθυμεί αλλαγή στους όρους των warrants, οι οποίοι θα σηματοδοτήσουν την λογιστικοποίηση σημαντικών ζημιών από το Τ.Χ.Σ., ενώ τράπεζες και κυβέρνηση επιθυμούν τροποποίηση των όρων των warrants και δυνατότητα διενέργειας δημόσιων προσφορών για εθελοντική ανάκληση των warrants.

Παράλληλα θα πρέπει να επιτραπεί στο Τ.Χ.Σ. να διενεργεί πρόσθετες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε τιμές χαμηλότερες από τις αρχικές αυξήσεις. Με την διάταξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και την πολυαναμενόμενη επανιδιωτικοποίηση της. Το θετικό κλίμα για τις χώρες του νότου και η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών χαμηλού ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές θα διευκολύνουν αδιαμφισβήτητα το εγχείρημα της αμκ της Eurobank. Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται γρήγορες κινήσεις γιατί το κλίμα στις αγορές είναι ευμετάβλητο.

Η θετική έκβαση των εξελίξεων στο τραπεζικό μέτωπο, με κορυφαία την επιτυχή αμκ της Eurobank, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική βραχυπρόθεσμη δυναμική στο Χ.Α.Α. και να αποτελέσουν μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου από την τρόικα ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης των 8 δις ευρώ από το Eurogroup στις 10 Μαρτίου. Με την εκταμίευση της δόσης θα αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την βραχυπρόθεσμη ρευστοτική κατάσταση της χώρας μας και την ικανότητα της να αποπληρώσει ομαλά τις λήξεις ομολόγων στο τέλος Μαϊου.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook