Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου στροφής της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βαριά βιομηχανία της συνεχίζει να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον καφέ γαιάνθρακα, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο καταναλωτή του συγκεκριμένου ορυκτού παγκοσμίως.

Θύμα αυτής της ακόρεστης «δίψας» της και, κατ\’ επέκταση, της μεγάλης κλίμακας εξόρυξης καφέ γαιάνθρακα είναι η κωμόπολη Atterwasch, η οποία κινδυνεύει κυριολεκτικά να εξαφανιστεί, λόγω της εξόρυξης των μεγάλων αποθεμάτων γαιάνθρακα που υπάρχουν στο υπέδαφός της.

«Ο γαιάνθρακας και το φυσικό αέριο βρίσκονται σε πόλεμο και το φυσικό αέριο χάνει τη μάχη», είχε δηλώσει παλιότερα η επικεφαλής του ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας), Μαρία φαν ντερ Χόβεν, όταν της είχε ζητηθεί να περιγράψει την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά πρώτων υλών ενέργειας.

Η ερευνητική έκθεση του Οργανισμού έδειχνε τότε ότι ο γαιάνθρακας παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκαλύπτοντας τη Γερμανία ως τον μεγαλύτερο παγκοσμίως καταναλωτή καφέ γαιάνθρακα.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτής της τάσης καθώς, σύμφωνα με τον Κάρστεν Σμιντ, ειδικό σε θέματα ενέργειας της Greenpeace, «ο γαιάνθρακας είναι μία από τις πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον πηγές ενέργειας», καθώς απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Κατά το IEA, το 2011, ο γαιάνθρακας ήταν η δεύτερη σε κατανάλωση πηγή ενέργειας παγκοσμίως μετά τον ορυκτό υδρογονάνθρακα (πετρέλαιο), καλύπτοντας το 28% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, με την κατανάλωσή του να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2017 κατά 500.000 τόνους το χρόνο.

\"\"

\"\"



iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook