Εντυπωσιακή θα είναι η συμμετοχή της Αυστραλίας στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο απο την Μάχη της Κρήτης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ολόκληρο το νησί, με επίκεντρο τα Χανιά. Τους εναπομείναντες βετεράνους της Μάχης, που διανύουν την 9η δεκαετία της ζωής τους, θα συνοδεύουν πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στρατιωτικό άγημα καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία των Κρητικών σωματείων της Αυστραλίας.

Αναλυτικότερα, έξι Αυστραλοί βετεράνοι του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αναχωρούν την Κυριακή για την Ελλάδα, προκειμένου να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Επικεφαλής τους θα είναι ο ομοσπονδιακός υπουργός Υποθέσεων Βετεράνων Γουόρεν Σνόουντον, ο οποίος θα συνοδεύεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και αυστραλιανό άγημα.

Στην αποστολή συμμετέχει και ο ομογενής ομοσπονδιακός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Στιβ Γεωργανάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Αυστραλίας.

Ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα ενδεκαμελής αυστραλιανή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, που θα λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Για τον ίδιο λόγο έχουν μεταβεί στην Κρήτη και δεκάδες ομογενείς της Κρητικής πατριάς.

Οι έξι Αυστραλοί βετεράνοι που πολέμησαν στην Ελλάδα τους Ναζί και θα την επισκεφθούν είναι οι Άθα Λέσλι Λέγκετ (Δυτική Αυστραλία), Τζορτζ Ουίλιαμ Χένρι Τέϊλορ (Δυτική Αυστραλία), Ντάνιελ Μαρκ Μπόουντεν (Κεντρική Ακτή, Νέα Νότια Ουαλία), Άλφρεντ Κλάιβ Κάρπεντερ (Νέα Νότια Ουαλία), Μπάσιλ Τζορτζ Χέϊλερ (Βικτόρια) και Νόρμαν Ουίλιαμ Μάντοκ (Βικτόρια).

Ο κ. Σνόουντον, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Αυστραλίας στη Μάχη της Κρήτης, λέγοντας ότι 275 φονεύθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και τρεις χιλιάδες πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

"Η δίκη τους θυσία, βέβαια, δεν ήταν τίποτα μπροστά στη θυσία του ελληνικού λαού. Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί, τεράστιες οι καταστροφές από τον πόλεμο" τόνισε και συμπλήρωσε πως "οι κοινοί αγώνες έκαναν ακόμα πιο άρρηκτες τις σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας".

Τα Κρητικά Σωματεία

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία των Κρητικών Σωματείων της Μελβούρνης πρόκειται να έρθει στην Κρήτη από τις 14 έως τις 25 Μαΐου , προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Η αντιπροσωπεία των Σωματείων θα συνοδεύει τον ομοσπονδιακό υπουργό Υποθέσεων Βετεράνων κ. Γουόρεν Σνόουντον, την ομάδα των επιλεγμένων βετεράνων της Μάχης της Κρήτης, εκ των οποίων οι Basil Hayler and Norman Maddock είναι από την Μελβούρνη, και αντιπροσωπεία ομοσπονδιακών και πολιτειακών βουλευτών, μεταξύ των οποίων και οι ομογενείς πολιτικοί, όπως ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Βικτώριας, πρώην υπουργός και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού κ. Γιάννης Πανταζόπουλος και οι Βουλευτές Bruce Atkinson (Eastern Region), Lee Tarlamis (Southern Region), Martin Foley (Albert Park), Jude Perera (Cranbourne), Colin William Brooks (Bundoora), Geoffrey Kemp Howard (Ballarat West), Christine Campbell (Pascoe Vale), Marlene Kairouz (Koroit), Khalil Eideh (Western Metropolitan), Christine Fyffe (Evelyn), Joeanne Duncan (Macedon).

Στην αντιπροσωπεία των Κρητικών Σωματείων συμμετέχουν ο Ιωάννης Νικολακάκης, πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο Χρήστος Πολέντας, αντιπρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας, ο Αντώνης Τσουρδαλάκης, πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης, οι σύμβουλοι της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης Ιωάννης Κοντεκάκης και Ιωάννης Ρεράκης, ο Σύμβουλος της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης κ. Σήφης Μανατάκης καθώς και πολλά μέλη των Κρητικών Σωματείων.

Η αποστολή από την Αυστραλία πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει οι τοπικές δημοτικές αρχές. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καταθέσεις στεφάνων στα κατά τόπους Ελληνοαυστραλιανά Μνημεία, επισκέψεις στο μοναστήρι του Πρέβελη, στα νεκροταφεία στη Σούδα, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και στα πεδία μάχης στου Σταυρωμένου και στου Λατζιμά. Επίσης θα γίνει βραδινή αναπαράσταση της πτώσης των αλεξιπτωτιστών και αεροπορική επίδειξη (airshow) με πολεμικά αεροσκάφη, στο παλαιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε. Ακόμα, διοργανώνονται σημαντικές εκθέσεις για τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και εγκαίνια Μουσείων της Μάχης της Κρήτης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Τέλος, οι Αυστραλοί βετεράνοι θα έχουν την ευκαιρία να ανταμωθούν με τις κρητικές οικογένειες που τους περιέθαλψαν το 1941 κατά τη Μάχη της Κρήτης.

(Flashnews.gr με πληροφορίες απο το protothema.gr)