Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες Υγείας του Λασιθίου, κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Λαμπρούλης, και Σπύρος Χαλβατζής.
Στην Ερώτησή τους, οι Βουλευτές αναφέρουν τα εξής:
\”Σύμφωνα με αναφορά των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ του Nομού Λασιθίου, των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και άλλων φορέων, οι ελλείψεις προσωπικού και υλικών καθιστούν αδύνατη τη στοιχειώδη λειτουργία πολλών κλινικών και άλλων υπηρεσιών και τμημάτων των νοσοκομείων και του κέντρου υγείας του νομού, με καθημερινό κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια των ασθενών. Ενώ, όπως ανησυχούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων, η συνειδητά σχεδιασμένη από πλευράς της κυβέρνησης υποβάθμισης των νοσοκομείων του νομού έχει σαν απώτερο στόχο το κλείσιμο κάποιων από τα νοσοκομεία του νομού.
Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που χρόνια τώρα οδηγούν στη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας για να ανοίξει ο χώρος στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση σ’ αυτόν τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα. 
Οι φορείς διεκδικούν, τη συνολική αναβάθμιση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, του ΚΥ και των 3 νοσοκομείων. Αλλά ιδιαίτερα να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, για βασικές κλινικές που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις εφημερίες τους και τμήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Τέτοιες είναι η παθολογική, η ΩΡΛ και η γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου της Ιεράπετρας, η ορθοπεδική του Αγίου Νικολάου, η καρδιολογική και η παθολογική της Σητείας. Ενώ υπολειτουργεί το ακτινολογικό της Ιεράπετρας και τα πλυντήρια του Αγίου Νικολάου. Απαιτούν να εξασφαλιστούν οι εφημερίες καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, πριν θρηνήσουμε νεκρούς. Να σταματήσει το άθλιο φαινόμενο, μεταφοράς γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, που οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα και ανακυκλώνει τα σοβαρά προβλήματα. Οι φορείς αντιτάσσονται σε κάθε λογική ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών υγείας της περιοχής. 
Να εξασφαλιστεί, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σύγχρονων ασθενοφόρων, η στελέχωση του ΕΚΑΒ του νομού, που υπολειτουργεί, με καθημερινό κίνδυνο για τη ζωή των κατοίκων.
Να εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση των μονάδων υγείας, με βάση τις ανάγκες. Να σταματήσει το άθλιο φαινόμενο, να πληρώνουν οι ασθενείς για υλικά άμεσης ανάγκης, όπως γάζες, αντιδραστήρια κλπ. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και ανασφάλιστους. 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται άμεσα να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
• Nα δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των φορέων για τις μονάδες υγείας του νομού.
• Nα σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο στα πρωινά και στα απογευματινά ιατρεία, αλλά και για θεραπείες, επεμβάσεις και νοσηλείες ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
• Nα καλυφθούν όλα τα κενά και να εξασφαλιστεί η αναγκαία σύγχρονη υποδομή για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στο Λασίθι με βάση τις ανάγκες.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook