Η Γαλλία χαιρετίζει την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο και απευθύνει έκκληση για τη διατήρηση της ηρεμίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

"Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμόσενκο. Στην έκτακτη κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, η Γαλλία σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της απευθύνει έκκληση για την προάσπιση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας όπως και για αποχή από τη βία", τονίζει με ανακοίνωσή του που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών. "Επιθυμούμε το σεβασμό του Συντάγματος, το σχηματισμό νέα κυβέρνησης και τη διοργάνωση εκλογών στις καλύτερες χρονικές προθεσμίες".

Η τύχη της Ουκρανίας, ύστερα από τρείς μήνες οξείας πολιτικής κρίσης, άλλαξε χθες στη διάρκεια μιας ημέρας ανατρεπτικών εξελίξεων με την ντε φάκτο αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την αναπάντεχη απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού και ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία αμέσως επέστρεψε στο Κίεβο.

Η Τιμόσενκο έτυχε θερμής υποδοχής στην Μαϊντάν, την εμβληματική πλατεία Ανεξαρτησίας όπου κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στα οποία 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη σύμφωνα με ένα τελευταίο απολογισμό.

Ο Λοράν Φαμπιούς μετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του Κιέβου οι οποίες κατέληξαν στη σύναψη συμφωνίας στο τέλος της εβδομάδας ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ωστόσο ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με την κινεζική ηγεσία στο Πεκίνο.

newpost.gr