Πωλητήριο για 1,8 εκατ. ευρώ έχει μπει στην ιστορική Βίλα της οδού Γύζη, στο Παλαιό Ψυχικό, όπου έζησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου με την Σοφία Μινέικο έως το 1967. 

Η κλασική μονοκατοικία ανήκει στα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου Σοφία, Νίκο, Αντρίκο και Γιώργο και περιήλθε στην ιδιοκτησία τους μετά από σκληρή και αδυσώπητη δικαστική μάχη που έγινε το 1997 μεταξύ των τριών παιδιών (πλην του Γιώργου) και της δεύτερης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, την Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους της Κυριακής», η κλασική μονοκατοικία βρίσκεται σε αγγελία όπου περιγράφεται ως εξής:

«Η κλασική αυτή μονοκατοικία επιφανείας 320 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε έναν από τους πιο όμορφους και ήσυχους δρόμους του Ψυχικού. Κτισμένη το 1934 σε οικόπεδο 697μ² είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου. Το χωλ της εισόδου οδηγεί σε δύο άνετα σαλόνια με ένα τζάκι και με μεγάλα παράθυρα που αφήνουν το φως και την θέα του κήπου να μπουν στο σπίτι. Μία ιδιαίτερα μεγάλη κουζίνα με breakfast room και ένα wc ξένων συμπληρώνουν το επίπεδο αυτό. 

Ο πρώτος όροφος αποτελείται από τέσσερα μεγάλα φωτεινά υπνοδωμάτια και δύο μπάνια ενώ υπάρχει ένα ακόμα δωμάτιο – δώμα με το μπάνιο του στον τρίτο όροφο. Οι μεγάλες βεράντες έξω από τα υπνοδωμάτια δίνουν την δυνατότητα για θέα στους γύρω κήπους. Το σπίτι είναι κτισμένο στο μπροστινό τμήμα του οικοπέδου αφήνοντας έτσι έναν υπέροχο κήπο από πίσω. Είναι ένα από τα ιστορικότερα ακίνητα του Ψυχικού. Η κατοικία μπορεί να ανακαινισθεί και να γίνει πραγματικό κόσμημα ή να κατεδαφισθεί και στο οικόπεδο να δημιουργηθεί κάτι καινούριο».

Στην ιστορική βίλα, επί της οδού Γύζη στο Παλαιό Ψυχικό, έζησε ο "Γέρος της Δημοκρατίας" έως το θάνατό του το 1969. Από το 1986 έως το 1990 εκεί διέμενε ο εγγονός του Γιώργος. Το 1991 ο Ανδρέας Παπανδρέου θα πουλήσει το ακίνητο στον επιχειρηματία Βλαχουτσίκο, ωστόσο μία ιδιόχειρη διαθήκη της Σοφίας Μινέικο που θα βρεθεί έξι χρόνια μετά, και με την οποία κληροδοτούσε το σπίτι στα εγγόνια της και όχι στον γιο της Ανδρέα, θα περιπλέξει την κατάσταση.

Η υπόθεση θα βρει οριστικά λύση, μετά από πολυετή διαμάχη στα δικαστήρια, μεταξύ των τριών παιδιών του Ανδρέα Παπανδρέου, εκτός του Γιώργου, και της δεύτερης συζύγου του πατέρα τους Δήμητρας Λιάνη 

Το χρονικό

1991: Ο Ανδρέας Παπανδρέου πουλάει τη βίλα στον επιχειρηματία Χαρ. Βλαχούτσικο.
1997: Μετά τον θάνατο του Ανδρέα, η Σοφία, ο Νίκος και ο Αντρίκος ανταλλάσσουν αγωγές με τη Δ. Λιάνη διεκδικώντας την ιδιοκτησία της βίλας. Την ίδια χρονιά, διαθήκη της Μινέικο που βρέθηκε τυχαία στο Καστρί αναγνωρίζει τα εγγόνια της ως νόμιμους κληρονόμους.
2003: Το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει τον Χαρ. Βλαχούτσικο ως νόμιμο ιδιοκτήτη της βίλας.
2004: Το Εφετείο ανατρέπει την πρωτόδικη απόφαση.
2006: Ο Αρειος Πάγος αναιρεί την απόφαση του Εφετείου και διατάσσει να κριθεί εκ νέου η υπόθεση από το ίδιο δικαστήριο.
2007: Το Εφετείο κάνει για δεύτερη φορά δεκτή την αγωγή των Σοφίας, Νίκου και Αντρίκου.

newsbeast.gr/protothema.gr