Μικρότερη Βουλή, με 250 βουλευτές, ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέσπιση Γερουσίας εξετάζει η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσιο διάλογο τη σχετική πρόταση πριν από τις ευρωεκλογές.

Το ζήτημα ήδη έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η σχετική πρόταση είναι μέρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης, συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται ζήτημα μείωσης του αριθμού των βουλευτών, καθώς σε συνέδριο του Economist πριν από τρία χρόνια ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει για ανάγκη να περικοπούν από 300 σε 200, ενώ υπέρ του μικρότερου αριθμού είχε ταχθεί και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 1999.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου κατά την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της λίστας για τους ευρωβουλευτές και η εκλογή τους με σταυρό, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της μείωσης κατά 50 έδρες του σημερινού Κοινοβουλίου, με παράλληλη ανάδειξη μιας αιρετής Γερουσίας 50 μελών, πρόταση η οποία περιλαμβάνεται στο πακέτο Αβραμόπουλου.

Ο κ. Βενιζέλος, αν και επί της αρχής συμφωνεί με την ανάγκη μείωσης του αριθμού των βουλευτών, φέρεται να διατύπωσε ενστάσεις σχετικά με την αιρετή Γερουσία. Αντιθέτως, υπεραμύνθηκε της ανάγκης περιορισμού των δυνατοτήτων για πρόωρες εκλογές πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι ακόμη κι αν πέφτει η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ανάδειξης νέας κυβέρνησης χωρίς προσφυγή στις κάλπες. Πρόταση για την οποία εξέφρασε επιφυλάξεις ο κ. Σαμαράς.

Τέλος, τρόπους υπέρβασης του «εμποδίου» της πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της Βουλής αναζητεί το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να περάσει από το Σώμα την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου ψάχνουν τη φόρμουλα που θα τους επιτρέψει την ψήφιση της σχετικής πρωτοβουλίας με απλή πλειοψηφία και όχι με 180 σταυρούς, όπως προβλέπεται για την εκλογή με σταυρό.

"Kαθημερινή"/iefimerida